DE BILT - De eerste onstuimige herfstdag van het jaar heeft maandag voor nogal wat overlast gezorgd. Vooral langs de westkust was er sprake van harde wind.

In delen van Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland richtte de harde wind schade aan.

Volgens Weeronline.nl en Buienradar.nl waaide het maandag enkele uren bijzonder hard langst de kust en was aan het eind van de middag de eerste herfststorm van 2012 officieel een feit.

Het KNMI had eerder maandag al gewaarschuwd voor een zuidwesterstorm en zware windstoten tot 90 kilometer per uur. De harde wind ging gepaard met onweersbuien die vanuit het zuidwesten over het land trokken. In verband daarmee gaf het KNMI voor het hele land waarschuwingscode geel af.

Meldingen

Bij de politie, brandweer en andere hulpdiensten kwamen meldingen binnen van stormschade, zoals afgewaaide dakpannen, omgewaaide bomen en geknakte takken.

Een woordvoerder van de Brabantse politie meldde dat de brandweer het ''loeidruk'' heeft gehad met meldingen over stormschade, vooral in West-Brabant. Uit onder meer Roosendaal en Etten-Leur kwamen berichten over omgewaaide bomen op de weg en op auto's.

Vooral het treinverkeer had veel last van de harde wind. Omgewaaide bomen versperden in de middag en avond op een aantal plaatsen het spoor. Als gevolg daarvan reden onder meer rond Eindhoven, Ede-Wageningen en bij Bergen op Zoom enige tijd weinig of geen treinen.

De problemen als gevolg van het onstuimige herfstweer waren in de loop van maandagavond weer voorbij, meldde spoorbeheerder Prorail.

ANWB

De overlast die het verkeer maandag ondervond van de harde wind, bleek uiteindelijk mee te vallen. Bij de ANWB kwamen geen meldingen binnen van ongevallen als gevolg van de flinke wind met af en toe zware windstoten. De dienst had eerder op de dag al gewaarschuwd dat het verkeer, vooral langs de westkust rekening moest houden met zware windstoten.

Er waren wel meer en langere files op de wegen: op het hoogtepunt 220 kilometer tegen normaal 130 kilometer tijdens de avondspits op maandag. Het zwaartepunt lag in de avondspits rond Amsterdam.

Eerder op de dag was de Coentunnel urenlang afgesloten nadat daar een vrachtwagen met puin was gekanteld. Volgens een woordvoerder was de weg voor de spits weer open, maar stond het verkeer er toch vast.

Bekijk hier het actuele weerbericht

Bekijk de actuele verkeerssituatie

Herfststorm zorgt voor overlast

De brandweer is bezig met het opruimen van een omgewaaide boom aan de Herengracht in Den Haag. De boom is dwars over de straat tegen een huis aangevallen en heeft aanzienlijke schade veroorzaakt. De ruiten op de 1e en 2e verdieping zijn gebroken en verder zijn een luifel en enkele fietsen door de boom verpletterd. © NU.nl/Niels Coppens
De brandweer is bezig met het opruimen van een omgewaaide boom aan de Herengracht in Den Haag. De boom is dwars over de straat tegen een huis aangevallen en heeft aanzienlijke schade veroorzaakt. De ruiten op de 1e en 2e verdieping zijn gebroken en verder zijn een luifel en enkele fietsen door de boom verpletterd. © NU.nl/Niels Coppens
GOUDA - Volgens een getuige stond de boom om 17.15 er nog, maar door sloopwerkzaamheden aan de Tursingel in Gouda heeft de wind meer vat op de boom gekregen is deze met blad en al bezweken. De brandweer gaf geen proriteit hieraan en wordt morgen door de gemeente weggehaald. Er stonden op het moment geen auto's in de buurt en lagen er geen boten op in het water. Er zijn alleen twee hekwerken vernield en moet een prullenbak weer teruggezet worden. © NU.nl/Raymond Aarsman
Kastanjeboom na een plensbui met heftige windstoten om 15.50 uur geveld door windvlaag in Mechelen. © NU.nl/Tom Block
AMSTERDAM - Zware windstoten maakten in de namiddag van 24 september het fietsen in Amsterdam op veel plaatsen tot een levensgevaarlijke onderneming. Een regen van bladeren en twijgjes joeg door de straten, dode takken vielen uit de bomen en lichtgewicht terrasstoelen zeilden over de diverse kruispunten. Op bijgaande foto een omgewaaide boom over een geparkeerde auto, vlakbij bij de uitspanning 'Het Kalfje' aan de Amstel. © NU.nl/Albert van Dijk
Amsterdam - Door de harde wind op de Dam klapte menig paraplu dubbel en verloren hun traditionele vorm © NU.nl/Lon van Gool