UTRECHT - Maikel R., die met fatale gevolgen zou zijn ingereden op een door de politie gecreëerde filefuik, reed al circa 30 jaar zonder rijbewijs.

''Spijtig, maar waar", zei R. maandag bij de rechtbank in Utrecht.

De filefuik werd vorig jaar oktober opgezet op de A2 bij Abcoude om de verdachte benzinedief tot stoppen te dwingen.

De dader negeerde een stopteken van de politie, ramde drie keer een politieauto en botste op de file. Een onschuldige Maastrichtenaar kwam daarbij om het leven. Het OM verdenkt R. van doodslag en van poging tot doodslag op politiemensen op wie hij inreed.

Eerdere diefstallen

De 48-jarige R. was twee dagen voor het fatale incident gehoord over vier eerdere benzinediefstallen. Volgens de rechter bekende R. destijds en rekende de boete af. De verdachte zei maandag zelf dat hij uitstel van betaling had gekregen.

Twee dagen later stapte hij met zijn zoon in de auto, voor een bezoek aan zijn dochter. Hij tankte voor 56 euro en ging er opnieuw vandoor zonder te betalen. R. vertelde dat hij een betalingsafspraak wilde maken. ''Maar de meneer van de pomp maakte een hoop heisa. Toen ben ik weggegaan.''

Roekeloos

Betrokken agenten verklaren dat R. roekeloos reed en de politiewagens zeker drie keer ramde. R. zegt tijdens de politieachtervolging zeker geen 140 kilometer per uur te hebben gereden. Hij zegt de stoptekens van de politie wel te hebben gezien, net als de zwaailichten.

Maar volgens eigen zeggen zag hij ook dat agenten met getrokken wapens reden. ''Dat heeft mij beangstigd. Ik ben ook een paar keer aangetikt", zei hij. Maar op nadere vragen daarover, ging R. niet in, bijvoorbeeld hoeveel wapens hij zag en of die op hem waren gericht.

In het bloed van R. zijn ook sporen van werkzame stoffen van cannabis gevonden. ''Ik was absoluut niet onder invloed", zei hij. R. denkt wel dat hij enkele dagen voor het ongeval cannabis heeft gebruikt.