HAREN - Scholen voor het voortgezet onderwijs in Haren hebben maandag hun leerlingen opgeroepen om zich bij de politie te melden als ze betrokken zijn geweest bij de Facebook-rellen van vrijdag op zaterdag.

Scholen voor het voortgezet onderwijs in Haren hebben maandag hun leerlingen opgeroepen om zich bij de politie te melden als ze betrokken zijn geweest bij de Facebook-rellen van vrijdag op zaterdag.

Het Maartens College, de school waarop de 16-jarige Merthe zit, en het Zernike College hebben op bijeenkomsten de leerlingen ''gewezen op hun verantwoordelijkheid''.

''We werken mee aan het oplossen van deze ellende. Herkennen we op beelden een leerling die over de schreef is gegaan, dan vragen we hem zich bij de politie te melden. Doet hij dat niet, dan helpen we een handje'', zegt woordvoerder Sjoerd Louwers van het Maartens College.

Verlinken

Het Zernike College zal ''geen leerlingen verlinken'' als ze op beelden worden herkend, aldus rector Henk Tameling. ''Maar we wijzen ze dan wel op hun verantwoordelijkheden. Als ze iets weten, vragen we ze om dat bij de politie te melden. Verder houdt het voor ons op.''

Op beide scholen zijn de lessen maandag begonnen met gesprekken over de Facebook-rellen. Leerlingen konden tijdens tijdens klassengesprekken praten over wat ze hebben meegemaakt.

Volgens rector Tameling zeiden veel leerlingen dat ze de gebeurtenissen ''angstaanjagend'' hebben gevonden. ''Er zijn kinderen van wie de ouders met ijzeren staven in hun winkel hebben gestaan. Dat maakt indruk.''

De scholen hebben professionele hulp achter de hand, zoals Slachtofferhulp, een schoolarts en een psycholoog.

Bang

De kinderen van de basisschool De Brinkschool in het centrum van Haren zijn maandag vrij. Ze worden dinsdagochtend wel meteen opgevangen, samen met hun ouders. Leerkrachten gaan dan met de kinderen in gesprek over de rellen.

Ouders hebben aangegeven dat vooral jonge kinderen erg bang zijn door alles wat ze hebben meegemaakt, aldus een woordvoerder van De Brinkschool. De school gaat met de hogere klassen in gesprek over sociale media en de gevolgen daarvan.

Het Zernike College had al voorlichtingsavonden gepland over sociale media. ''Leerlingen weten niet wat er, ook commercieel, met de gegevens gebeurt die ze op sociale media zetten. Maar we willen ook juist met ouders in gesprek. Dit stond al op onze agenda. Door de recente ontwikkelingen wordt het alleen maar urgenter.”

De school gaat zelf ook aangifte doen bij de politie. Er is glasschade en er zijn fietsenrekken vernield.

Gemeenteraad

De gemeenteraad van Haren praat maandagavond over de rellen . Het gaat volgens een woordvoerster om een reguliere, al geplande vergadering waarin ruim tijd zal worden vrijgemaakt om de gebeurtenissen te bespreken rond het uit de hand gelopen Facebook-feest.

Het gaat niet om een spoeddebat, waarom twee partijen (D66 en Gezond Verstand Haren) eerder hadden gevraagd, zo meldde ze.

Maandagavond is ook een tweede bijeenkomst voor getroffen inwoners. ''Niet iedereen kon zaterdag komen en er zijn ook mensen die hebben aangegeven dat ze behoefte hebben om er verder over te praten'', aldus de woordvoerster.

Arnhem

In Arnhem, en met name in de wijk Klarendal, is grote verwarring ontstaan over een 'Project X-feest' dat voor vrijdagavond is aangekondigd via sociale media.

De gemeente Arnhem en de politie nemen de signalen over het feest vooralsnog serieus, hoewel de organisatoren maandag tegen Omroep Gelderland gezegd zouden hebben dat het ,,allemaal maar een grapje was.''

Het feest zou plaatshebben in Klarendal, waar een van de organisatoren woont. Gemeente en politie hadden maandag de handen vol aan ongeruste wijkbewoners, die elkaar opriepen om het Facebook-feest niet door te laten gaan.

Geen vergunning

De gemeente zou de wijkbewoners in een gesprek hebben laten weten dat het evenement geen vergunning had en dat het dus niet door zou mogen gaan, maar dat wil de gemeente niet bevestigen.

Dit weekeinde plaatste Arnhemmer Ibrahim Yamuk een uitnodiging voor een 'Project X-feest' op Facebook. In korte tijd was die uitnodiging al onder ruim 10.000 'vrienden' verspreid. Zeker 1500 mensen lieten via de sociale media weten dat ze zouden komen.

De oorspronkelijke uitnodiging is zondagavond laat van internet verwijderd, maar maandagochtend doken de gegevens via andere kanalen opnieuw overal op.

Ravage in Haren

Groningse studenten maken met viooltjes de letter X op de plek waar het Project-X-feest in Haren uit de hand liep. © ANP
Groningse studenten maken met viooltjes de letter X op de plek waar het Project-X-feest in Haren uit de hand liep. © ANP
© ANP
Haren - Project X Haren loopt op dit moment uit de hand. Pelotons ME zijn ingezet en zullen iedereen uit Haren verwijderen. Dit verloopt niet zonder slag of stoot. Tussen 20.00 en 20.30 zijn er 3 treinen gestopt op station Haren, waarin totaal ongeveer 2000 feestgangers zaten. Deze zijn allemaal richting het centrum gegaan, waar nu rellen zijn uitgebroken. Er wordt op dit moment met flessen en dranghekken naar de politie gegooid. De complete situatie is uit de hand gelopen. © NU.nl/Dennis Venema
© ANP
De politie roept relschoppers die aanwezig waren in Haren om zich te melden. Dinsdagavond werd al een vijftal foto's getoond waarop de gezichten onherkenbaar waren gemaakt. ''Een laatste waarschuwing aan hen die betrokken zijn geweest bij de gewelddadigheden'', zegt een woordvoerder van de politie. © ANP
© ANP
HAREN - Project x Haren is totaal uit de hand gelopen. Relschoppers hebben een chaos veroorzaakt en zeer ernstige vernielingen aangericht. Hier plunderen een aantal stumpers de Albert Heijn en nemen grote hoeveelheden tabak mee. Enkele relschoppers zijn verder de AH binnen getreden. © NU.nl/Jeffrey Neijenhuis
De Stationsweg in Haren vormt op vrijdag 21 september het decor van een facebookfeest. Om op alles voorbereid te zijn wordt de straat afgesloten en ligt er een noodverordening klaar. © NU.nl/Dimitri Janowitz