HAREN - De politie heeft tot dusverre ruim 200 tips ontvangen over het geweld van vrijdag in Haren. Dat zei een woordvoerder zondag.

Daarnaast ontving de politie zo'n 2 gigabyte aan beeldmateriaal. 21 filmpjes zijn geüpload en bekeken door een team van rechercheurs, dat uit 25 mensen bestaat.

De beelden van de rellen komen beschikbaar via de media en internet. ''Ik noem nog geen datum, maar dat dit moment er komt is duidelijk'', zo zei een woordvoerder van de politie.

''We proberen nu mensen te herkennen die strafbare handelingen plegen'', aldus de woordvoerder, die daders oproept zich alsnog zelf bij de politie te melden. ''Anders kunnen ze van hun bed worden gelicht of hebben ze kans dat ze zichzelf terugzien op beelden in de media of op internet.''

Aangifte

De politie heeft dit weekeinde 25 aangiften ontvangen van ondernemers en burgers uit Haren die schade hebben geleden.

Het gaat om 22 aangiften van vernieling, een aangifte van mishandeling en twee aangiften van diefstal, zegt een politiewoordvoerder. Sinds vrijdag hebben zich twee relschoppers gemeld op het politiebureau, van wie één onder begeleiding van zijn ouders, aldus de woordvoerder.

Volgens de woordvoerder kwamen ook veel mensen op het bureau in Haren langs om een praatje te maken, hun hart te luchten en in enkele gevallen kritiek te uiten op de politie. Twee mensen kwamen langs om te getuigen.

Aanhoudingen

Tot nu toe heeft de politie 36 mensen aangehouden. Eén verdachte is inmiddels op vrije voeten gesteld. Meerdere verdachten hebben zichzelf inmiddels op diverse politiebureaus gemeld.

Tientallen personen worden nog steeds gezocht. Volgens de politiewoordvoerder wordt "alles uit de kast gehaald om de daders te pakken".

Tijdens de rellen van vrijdagavond werd een 84-jarige man uit Haren zwaar mishandeld. Hij brak zijn kaak en liep ook een lichte hersenbloeding op. De man is volgens de politie niet in levensgevaar.

Nieuwe oproepen

De politie heeft de afgelopen dagen op verschillende plaatsen in Nederland ingegrepen nadat oproepen via Facebook waren verspreid voor nieuwe feesten zoals in Haren.

Zaterdag is daarbij een 15-jarige jongen uit Uden aangehouden omdat hij via Twitter zou hebben opgeroepen tot een Project-X-feest dat het 'feest' in Haren zou moeten overtreffen. Dat heeft de politie gemeld. Volgens de politie werd in zijn tweet opgeroepen tot het plegen van geweld. De tiener is inmiddels weer op vrije voeten.

In Schiedam zijn zaterdag twee jongeren aangehouden op verdenking van opruiing via sociale media. Ze hadden opgeroepen naar metrostation Vijfsluizen te komen. Een groep van 30 jongeren verzamelde zich vervolgens bij het metrostation waar ze leuzen scandeerden en vuurwerk afstaken.

Vijf jongens werden ter plekke aangehouden wegens het niet kunnen tonen van een geldig legitimatiebewijs en het bezit van alcohol.

Ravage in Haren

Groningse studenten maken met viooltjes de letter X op de plek waar het Project-X-feest in Haren uit de hand liep. © ANP
Groningse studenten maken met viooltjes de letter X op de plek waar het Project-X-feest in Haren uit de hand liep. © ANP
© ANP
Haren - Project X Haren loopt op dit moment uit de hand. Pelotons ME zijn ingezet en zullen iedereen uit Haren verwijderen. Dit verloopt niet zonder slag of stoot. Tussen 20.00 en 20.30 zijn er 3 treinen gestopt op station Haren, waarin totaal ongeveer 2000 feestgangers zaten. Deze zijn allemaal richting het centrum gegaan, waar nu rellen zijn uitgebroken. Er wordt op dit moment met flessen en dranghekken naar de politie gegooid. De complete situatie is uit de hand gelopen. © NU.nl/Dennis Venema
© ANP
De politie roept relschoppers die aanwezig waren in Haren om zich te melden. Dinsdagavond werd al een vijftal foto's getoond waarop de gezichten onherkenbaar waren gemaakt. ''Een laatste waarschuwing aan hen die betrokken zijn geweest bij de gewelddadigheden'', zegt een woordvoerder van de politie. © ANP
© ANP
HAREN - Project x Haren is totaal uit de hand gelopen. Relschoppers hebben een chaos veroorzaakt en zeer ernstige vernielingen aangericht. Hier plunderen een aantal stumpers de Albert Heijn en nemen grote hoeveelheden tabak mee. Enkele relschoppers zijn verder de AH binnen getreden. © NU.nl/Jeffrey Neijenhuis
De Stationsweg in Haren vormt op vrijdag 21 september het decor van een facebookfeest. Om op alles voorbereid te zijn wordt de straat afgesloten en ligt er een noodverordening klaar. © NU.nl/Dimitri Janowitz