HAREN - Een 84-jarige man uit Haren is vrijdagavond rond middernacht zwaar mishandeld bij zijn woning.

De politie ziet een duidelijke relatie met de rellen die op dat moment gaande waren in het centrum van het dorp en roept getuigen van het incident op zich te melden.

De bejaarde man trof in de bijkeuken van zijn huis aan de Weg voor de Jagerskampen een onbekende langere man aan. Het slachtoffer kreeg daarna een tegel tegen z'n hoofd aan, waarna volgens de politie het licht bij hem uitging.

Het is niet bekend of hij met de tegel is geslagen of dat de steen tegen zijn hoofd is gegooid. De echtgenote trof haar man hevig bloedend aan.

De man is met spoed naar het ziekenhuis overgebracht. Hij bleek zijn kaak te hebben gebroken. Ook heeft hij een lichte hersenbloeding opgelopen.

Gemeld

Meerdere verdachten van de rellen in Haren hebben zichzelf zaterdag op diverse politiebureaus gemeld. Ze werden daarbij vaak begeleid door hun ouders.

Dat heeft een woordvoerder van de politie gezegd. Hoeveel relschoppers zichzelf hebben aangegeven bij de politie, kon hij nog niet zeggen. Maar het gaat om ''meerdere gevallen''.

Volgens de woordvoerder kiezen de jongeren daarmee eieren voor hun geld, omdat de politie duidelijk heeft aangekondigd alle beelden van de rellen te bekijken en niet zal schromen verdachten van hun bed te lichten.

Tips

De politie heeft tijdens en na de ongeregeldheden 34 mensen gearresteerd. Politie en justitie verwachten de komende dagen meer jongeren uit het hele land te kunnen oppakken, mede op basis van de foto's en filmpjes die zijn gemaakt.

Ook de relschoppers die zichzelf aangeven bij de politie, worden aangehouden. De politie heeft al diverse tips en beeldmateriaal binnengekregen. Precieze cijfers kon de zegsman nog niet geven.

Ook was nog niet te zeggen hoeveel inwoners en ondernemers aangifte bij de politie hebben gedaan van bijvoorbeeld vernieling, mishandeling, brandstichting en plundering.

Een team van 25 rechercheurs is bezig met het onderzoek naar de rellen.

Ravage in Haren

Groningse studenten maken met viooltjes de letter X op de plek waar het Project-X-feest in Haren uit de hand liep. © ANP
Groningse studenten maken met viooltjes de letter X op de plek waar het Project-X-feest in Haren uit de hand liep. © ANP
© ANP
Haren - Project X Haren loopt op dit moment uit de hand. Pelotons ME zijn ingezet en zullen iedereen uit Haren verwijderen. Dit verloopt niet zonder slag of stoot. Tussen 20.00 en 20.30 zijn er 3 treinen gestopt op station Haren, waarin totaal ongeveer 2000 feestgangers zaten. Deze zijn allemaal richting het centrum gegaan, waar nu rellen zijn uitgebroken. Er wordt op dit moment met flessen en dranghekken naar de politie gegooid. De complete situatie is uit de hand gelopen. © NU.nl/Dennis Venema
© ANP
De politie roept relschoppers die aanwezig waren in Haren om zich te melden. Dinsdagavond werd al een vijftal foto's getoond waarop de gezichten onherkenbaar waren gemaakt. ''Een laatste waarschuwing aan hen die betrokken zijn geweest bij de gewelddadigheden'', zegt een woordvoerder van de politie. © ANP
© ANP
HAREN - Project x Haren is totaal uit de hand gelopen. Relschoppers hebben een chaos veroorzaakt en zeer ernstige vernielingen aangericht. Hier plunderen een aantal stumpers de Albert Heijn en nemen grote hoeveelheden tabak mee. Enkele relschoppers zijn verder de AH binnen getreden. © NU.nl/Jeffrey Neijenhuis
De Stationsweg in Haren vormt op vrijdag 21 september het decor van een facebookfeest. Om op alles voorbereid te zijn wordt de straat afgesloten en ligt er een noodverordening klaar. © NU.nl/Dimitri Janowitz