EDE - De luchtlandingen op de Ginkelse Heide bij Ede zijn prima verlopen. Dat heeft de organisatie zaterdag laten weten.  

Rond de 1000 parachutisten uit onder meer Nederland, Groot-Brittannië, de VS en Canada maakten de parachutesprong, waarmee ieder jaar de Operatie Market Garden wordt herdacht.

Vijf parachutisten zijn bij de landing gewond geraakt. Verder kwam één parachutist terecht op de vluchtstrook van de A12, wat tussen Wageningen en Arnhem-Noord tot een file van 10 kilometer leidde. De man bleef ongedeerd, evenals een ander die in een boom landde.

Er was veel publiek afgekomen op de luchtlandingen en de daaropvolgende herdenking bij het Airborne Monument. Ook de slotdag van het erfgoedfestival Gelegerd in Gelderland, dat een beeld gaf van het militaire verleden van de provincie, trok veel mensen. Bij elkaar waren 75.000 belangstellenden op de been.

Tweede Wereldoorlog

Operatie Market Garden was een geallieerd offensief tijdens de Tweede Wereldoorlog, in september 1944. Duizenden luchtlandingstroepen landden in bezet Nederland met het plan vanuit Arnhem het Duitse leger terug te dringen. De operatie mislukte. 

Bekijk lezersfoto's op de special van NUfoto