AMSTERDAM - Koningin Beatrix heeft zaterdagmiddag het vernieuwde Stedelijk Museum in Amsterdam feestelijk heropend.  

De vorstin onthulde een handgeborduurd vaandel dat ontworpen is door de jonge Britse kunstenaar Rory Pilgrim.

''Altijd open blijven'', staat op het vaandel. Het Nationaal Jeugdkoor zong een a capella koorwerk dat de kunstenaar componeerde.

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam hoopt dat het Stedelijk weer dé aanjager wordt van moderne kunst in Nederland. ''We hopen op zinderende en controversiële programma's, die de zinnen prikkelen, de gedachten bezig houden en de tongen losmaken'', ze hij tijdens de openingsceremonie.

Kritiek

De kritiek op de architecten, het ontwerp, de aannemer, de directeur en het gemeentebestuur ''kan ons nog steeds hard in de oren klinken'', aldus Van der Laan. ''Maar ik denk dat we het moeten zien als een teken van de grote betrokkenheid van de burgers van Amsterdam bij het wel en wee van hun Stedelijk.'' Directeur Ann Goldstein hoopt ''dat de hele wereld geïnspireerd zal zijn door dit instituut''.

Tal van artiesten maken tot laat in avond hun opwachting om de opening in te luiden. Onder anderen zangeres Wende Snijders, de Jeugd van Tegenwoordig en Het Nationale Ballet geven acte de présence. Voor de opening zijn 1600 gasten uitgenodigd, onder wie prinses Laurentien en prins Constantijn.

Negen jaar

Het Stedelijk was bijna negen jaar dicht voor een grootscheepse vernieuwing. Architect Mels Crouwel nam het gebouw flink onder handen en ontwierp een moderne spierwitte vleugel, die in de volksmond 'de badkuip' is gaan heten. Ook de oudbouw uit 1895 onderging een grondige opknapbeurt.

Tijdens de verbouwing, die vijf jaar langer duurde en 37 miljoen euro meer kostte dan gepland, is de oppervlakte van het museum verdubbeld. Het Stedelijk mikt straks op 500.000 bezoekers per jaar. Op zondag vanaf 10.00 uur is het publiek welkom om na lange tijd weer werken van kunstenaars als Mondriaan, Malevich en Kandinsky te bewonderen.