HAREN - De ravage die relschoppers vrijdag hebben veroorzaakt in het centrum van Haren wordt zaterdagochtend bij het eerste daglicht goed zichtbaar.

De straten liggen bezaaid met blikjes en andere rotzooi. Winkeliers zijn al vroeg naar het centrum gekomen om de schade aan hun winkels te inspecteren.

Puien zijn ingegooid en overal ligt glas. Ook ligt een straat bezaaid met supermarktartikelen zoals afwasmiddel en wasmiddel.

Volgens een woordvoerder van de gemeente zijn schoonmaakploegen begonnen met het opruimen van de puinhoop.

Mensen die schade hebben geleden als gevolg van de ongeregeldheden kunnen dit melden bij een speciaal schademeldpunt van VerzekeraarsHulpDienst (VHD).

Gewonden

Bij de rellen zijn zo'n dertig mensen gewond geraakt. Het gaat vooral om jongeren die snij- en hoofdwonden en kneuzingen opliepen.

Volgens de politie werd hulpverlening bemoeilijkt doodat relschoppers zich tegen agenten, ambulancemedewerkers en brandweerlieden keerden. Daarbij zijn twee agenten lichtgewond geraakt.

Verbijsterd

De Harense burgemeester Rob Bats laat zaterdag weten verbijsterd te zijn over de rellen. Op de website van de gemeente zegt hij de chaos te betreuren en mee te leven met de inwoners.

"Ik ben verbijsterd en heb de vrijdagavond als ongekend ernstig ervaren", zegt Bats. "Ik vind het vreselijk dat het gisteravond zo uit de hand is gelopen. Vooral voor onze inwoners en ondernemers in Haren. Zij blijven met de schrik en schade achter. Maar ook richting de goedwillende mensen die vanavond in Haren waren."

Volgens Bats zochten de relschoppers die vrijdagavond en -nacht een spoor van vernieling achterlieten in het dorp bewust de confrontatie.

Kleine groep

Volgens de politie is de ravage in het centrum veroorzaakt door een relatief kleine groep relschoppers. In totaal zijn 34 personen aangehouden.

Nog niet alle vandalen zijn opgepakt. Direct na de rellen heeft de recherche een opsporingsteam opgezet met als doel alle daders in de kraag te vatten. Het team maakt onder meer gebruik van beelden die tijdens de rellen zijn gemaakt.

''De meeste mensen kwamen niet om zich te misdragen maar uit nieuwsgierigheid'', zegt de woordvoerster. De 'feestgangers' kwamen volgens haar uit alle hoeken van het land. Later op de dag moet duidelijk worden hoeveel personen de politie precies heeft opgepakt.

Zelf betalen

De gemeente meldt dat zij de schade die veroozaakt is, wil verhalen op de relschoppers. Zij roept burgers op hun schade te melden bij de gemeente en aangifte te doen bij de politie.

Ook roept Haren mensen die foto's of filmpjes hebben waarop onruststokers herkenbaar in beeld zijn deze aan de politie over te dragen.

De gemeente heeft Slachtofferhulp ingeschakeld voor bewoners die geschrokken zijn van de rellen. Zaterdag om 14.00 uur is er een bijeenkomst waar burgers met medewerkers van Slachtofferhulp kunnen praten. Voor ondernemers heeft de gemeente zaterdag een aparte bijeenkomst georganiseerd.

Bekijk alle ingezonden foto's op NUfoto