HAREN -  Bij de rellen in Haren zijn vrijdagavond twee mensen zwaargewond geraakt. Ze zijn overgebracht naar het ziekenhuis.

Dat heeft de politie gemeld. Bij de rellen raakte tientallen mensen gewond en werden vernielingen aangericht.

Rond 1.15 uur was de rust weergekeerd in Haren. Het dorp was zo goed als verlaten. Wel bleven er nog lang veel politieagenten en leden van de mobiele eenheid op de been. Maar de grote groepen relschoppende jongeren waren verdwenen, meldde een ANP-verslaggever ter plaatse.

Ook bij de Stationsweg, waar de ongeregeldheden begonnen, was het weer rustig. In de buurt ligt een uitgebrande auto op de kop.

Wat rest, is veel troep. Op straat liggen bakstenen, fietsen, kliko's, bierkratten en lege blikjes bier. Ook zijn allerlei plaatsen te zien waar brand is gesticht. Verder zijn veel ruiten gesneuveld en etalages van winkels leeggehaald.

De gemeente Haren heeft zaterdag een informatienummer geopend voor de bewoners. Het publiek kan 050-3114450 bellen voor informatie over de rellen van vrijdagavond in het dorp.

Arrestaties

De ME heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag meerdere charges uitgevoerd. De politie had in Haren iets na middernacht ongeveer 20 arrestaties verricht. Dat zei burgemeester Rob Bats tegen RTV Noord.

Ook heeft de mobiele eenheid charges uitgevoerd op het plein bij een kerk in Haren. Honderden relschoppers en andere jongeren zorgden daar sinds de late avond voor onrust.

De jongeren trokken via de Rijksstraatweg naar de Vondellaan. Onderweg hebben ze ruiten van zo'n tien lege bussen ingegooid.

Bussen

De bussen stonden op de Rijksstraatweg klaar om mensen vanuit Haren te vervoeren naar Groningen. ''Wees slim en stap in", luidde het advies van de politie. De eerste bussen vertrokken rond 23.00 uur richting de provinciehoofdstad, maar op dat moment was het nog zeer onrustig in het dorp.

De ruiten van winkels in de buurt zijn kapot. De straten liggen bezaaid met glas. De mobiele eenheid en politie te paard achtervolgden de relschoppers.

Groningen

Groepen jongeren vertrokken na middernacht naar de stad Groningen, enkele kilometers verderop.

Langs de Rijksstraatweg die van Haren naar Groningen gaat, heerste in de nacht nog een gespannen sfeer. Daar waren honderden jongeren aanwezig, omringd door veel politie en mobiele eenheid.

Ambulancepersoneel

Ambulancepersoneel werd gehinderd bij de hulpverlening. Er zijn volgens de woordvoerder meerdere gewonden, maar over de aard van de verwondingen kon hij niets zeggen.

Geruchten gingen dat een meisje is doodgedrukt en dat een jongen is overleden nadat hij een fles bier tegen zijn hoofd had gekregen, maar volgens de politiewoordvoerder is daar geen enkele bevestiging van.

''Noch de GGD, noch de politie weet daar iets van en ook andere hulpverleners hebben er niets over gemeld.''

Ziekenhuis

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft vrijdagnacht uit voorzorg extra trauma-artsen en medewerkers opgeroepen in verband met de rellen in Haren. Dat zei een woordvoerder van het ziekenhuis tegen RTV Noord.

Er waren rond 02.00 uur zo'n 10 mensen in het ziekenhuis behandeld aan glaswonden en iemand aan een sleutelbeenbreuk. Het UMCG verwacht dat er in de loop van de nacht meer gewonden zullen volgen.

In het Martini Ziekenhuis in Groningen was het tot 01.30 uur volgens een woordvoerster heel rustig. Er zijn ''minder dan tien slachtoffers" van de rellen binnengebracht. De gewonden hadden ''lichte verwondingen als hoofdwonden en kneuzingen." Het ziekenhuis heeft extra mensen achter de hand op de spoedeisende hulp, voor als het drukker wordt.

Vernielingen

De politie verwacht in de loop van de nacht of anders zaterdagochtend een eerste beeld te kunnen schetsen van de omvang van de schade.

De ten minste 50 man sterke ME kon niet voorkomen dat de relschoppers een spoor van vernielingen achterlieten. Auto's werden omgegooid, schuren van bewoners werden opengebroken, ruiten werden ingegooid.

Bekijk de beelden:


Gemeente

De gemeente Haren spreekt van "een absolute chaos en bizarre taferelen'' naar aanleiding van het totaal uit de hand gelopen Facebook-feest. "Dit is een scenario dat je je niet kunt voorstellen en niet kunt voorkomen'', zei een woordvoerder van de gemeente in de nacht van vrijdag op zaterdag.

"We proberen voortdurend in beeld te krijgen wat waar gebeurt'', aldus de woordvoerder. Er gebeuren volgens hem op allerlei plekken zo veel dingen dat niemand meer echt overzicht heeft.

Hij schat dat er duizenden en duizenden mensen naar Haren zijn gekomen "maar over exacte aantallen is op dit moment geen zinnig woord te zeggen''. Volgens hem heeft zich inmiddels "een redelijk aantal mensen'' bij een ziekenhuis gemeld, over het algemeen met verwondingen als gevolg van het gooien met spullen, vooral flesjes bier.

Onderschat

De gemeente Haren heeft de situatie van vrijdag niet onderschat. Dat zei burgemeester Bats tegen RTV Noord. "We hebben ons voorbereid op het ergste scenario'', waarbij hij verwees naar het grote aantal agenten op straat. "Wat we niet hadden verwacht was dat er zo'n georganiseerde harde kern van relschoppers zou komen.''

Volges Bats was de situatie rond 00.30 uur nog niet onder controle. Hij noemde de gang van zaken "buitengewoon ernstig''.

Uitnodiging

De menigte kwam naar Haren nadat een meisje uit het dorp per ongeluk op Facebook een openbare uitnodiging had geplaatst voor haar verjaardagsfeestje.

De gemeente en de politie zagen de problemen al aankomen en vroegen mensen vooral niet naar Haren te komen. Aan het begin van de avond was het nog rustig, maar het aantal 'feestgangers' groeide al snel uit tot duizenden mensen.

Onder de invloed van alcohol sloeg de sfeer snel om en werd er met flessen gegooid. Ook fietsen, dranghekken, bloembakken en alles wat los en vast zat vlogen door de lucht.

Excuses

Dj Timur van 3FM heeft op Twitter zijn excuses aangeboden voor de oproepen die hij eerder deed aan mensen om naar Haren te gaan. ''Oké, laat ik de eerste zijn: dat was heel onverstandig van me om op de radio iedereen op te roepen naar Haren te komen. Excuus.''

Timur heeft ruim 29.000 volgers op Twitter.

Gouda

Ook in Gouda wordt een feest op touw gezet zoals in Haren. Op Facebook worden mensen uitgenodigd om zaterdag 27 oktober naar Gouda te komen.

De uitnodiging is voor een feest op de Markt in Gouda. Nu al zijn ruim 30.000 mensen uitgenodigd voor het feest. Dat aantal kan explosief toenemen.

De uitnodiging voor 'het grootste feest van het jaar' is aangemaakt door 'Project X Gouda'. De bedoeling van de organisatoren is naar eigen zeggen te laten zien dat zo'n feest ook anders kan verlopen dan in Haren.

Op Twitter is 'Project X Amersfoort' in de nacht van vrijdag op zaterdag urenlang trending topic. Er staat voor volgende week zaterdag een feest zoals in Haren gepland.

Bekijk de lezersfoto's uit Haren op NUfoto

Facebookfeest Haren

Bij de rellen in Haren zijn vrijdagavond twee mensen zwaargewond geraakt. Ze zijn overgebracht naar het ziekenhuis. Er waren rond 02.00 uur zo'n 10 mensen in het ziekenhuis behandeld aan glaswonden en iemand aan een sleutelbeenbreuk. © ANP
Bij de rellen in Haren zijn vrijdagavond twee mensen zwaargewond geraakt. Ze zijn overgebracht naar het ziekenhuis. Er waren rond 02.00 uur zo'n 10 mensen in het ziekenhuis behandeld aan glaswonden en iemand aan een sleutelbeenbreuk. © ANP
© ANP
De politie roept relschoppers die aanwezig waren in Haren om zich te melden. Dinsdagavond werd al een vijftal foto's getoond waarop de gezichten onherkenbaar waren gemaakt. ''Een laatste waarschuwing aan hen die betrokken zijn geweest bij de gewelddadigheden'', zegt een woordvoerder van de politie. © ANP
De politie roept relschoppers die aanwezig waren in Haren om zich te melden. Dinsdagavond werd al een vijftal foto's getoond waarop de gezichten onherkenbaar waren gemaakt. ''Een laatste waarschuwing aan hen die betrokken zijn geweest bij de gewelddadigheden'', zegt een woordvoerder van de politie. © NU.nl/Anton Sinnige
© ANP
© ANP
© ANP
© ANP
Bij het herstellen van de orde door de politie, ging er veel mis. Zo konden agenten geen contact opnemen met leidinggevenden. © NU.nl/Dennis Venema
Haren - Project X Haren loopt op dit moment uit de hand. Pelotons ME zijn ingezet en zullen iedereen uit Haren verwijderen. Dit verloopt niet zonder slag of stoot. Tussen 20.00 en 20.30 zijn er 3 treinen gestopt op station Haren, waarin totaal ongeveer 2000 feestgangers zaten. Deze zijn allemaal richting het centrum gegaan, waar nu rellen zijn uitgebroken. Er wordt op dit moment met flessen en dranghekken naar de politie gegooid. De complete situatie is uit de hand gelopen. © NU.nl/Dennis Venema
Project X Haren liep vorige maand totaal uit de hand. Pelotons ME zijn ingezet en zullen iedereen uit Haren verwijderen. De politie geeft de amokmakers een laatste kans zich te melden. Anders zullen ze herkenbaar worden getoond in het programma Opsporing Verzocht. Tussen 20.00 en 20.30 zijn er 3 treinen gestopt op station Haren, waarin totaal ongeveer 2000 feestgangers zaten. Deze zijn allemaal richting het centrum gegaan, waar nu rellen zijn uitgebroken. © NU.nl/Dennis Venema
© ANP
Vorige maand liep een Facebook-feest in Haren volledig uit de hand. Via Facebook werd een oproep gedaan om een verjaardagsfeestje van een 15-jarig meisje over te nemen. Er kwamen duizenden mensen op af waaronder veel relschoppers. De politie geeft de oproerkraaiers nog een week om zich te melden. Anders worden ze herkenbaar getoond in het programma Opsporing Verzocht. © ANP
© ANP
Een postbode bezorgt verjaardagskaarten voor Merthe Weusthuis in Haren © ANP
Een oud voetbalterrein in Haren is aangewezen als alternatieve feestlocatie voor het 'Project X'-feest waar 30.000 Facebook-gebruikers zich voor inschreven. © ANP
Een politieagent leest het draaiboek voor de avond. © ANP
De straat van de woning van familie Weusthuis is inmiddels afgezet voor auto's. © ANP
De afgelopen week hebben veel jongeren zichzelf op de foto laten zetten voor het huis van Merthe Weusthuis. © ANP
Om eventuele bezoekers van de Stationsweg op een dwaalspoor te brengen heeft de gemeente straatnaamborden verwijderd. © ANP
© ANP