MAASTRICHT - Tegen tien verdachten van btw-fraude op het voormalige woonwagenkamp Vinkenslag in Maastricht, zijn vrijdag voor de rechtbank in Maastricht onvoorwaardelijke gevangenisstraffen geëist.

De hoogste eisen waren voor de twee hoofdverdachten. Het Openbaar Ministerie (OM) vroeg de rechtbank om W.S. 5 jaar en 3 maanden cel op te leggen en zijn compagnon J.G.S. 4 jaar en 2 maanden.

De aanklager eiste tegen de andere acht verdachten straffen variërend van 11 maanden tot 3 jaar en 3 maanden celstraf. Ze worden beschuldigd van btw-fraude en het lidmaatschap van een criminele organisatie.

De twee hoofdverdachten runden op Vinkenslag een garagebedrijf. Ze hielden zich vooral bezig met het op grote schaal opkopen van dure auto’s, voornamelijk in Duitsland. Die wagens werden vervolgens weer tegen een hogere prijs doorverkocht in onder meer België, Duitsland en Italië.

Honderden auto's

De verdachten betaalden daarbij niet de btw over de verkoopprijs. Dat deden zij met vele honderden auto’s in de periode van 2002 tot 2007. Ze maakten gebruik van onder meer stromannen, zogenaamde ‘plofbedrijven’ en nepfacturen.

In totaal werd de belastingdienst voor 4,6 miljoen euro opgelicht. Het OM eiste dat de tien verdachten dat bedrag moeten terugbetalen aan de staat. De fiscus wil een naheffing van 6,5 miljoen euro opleggen.