UTRECHT - Reclassering Nederland wil dat de enkelband, waarmee verdachten en veroordeelden op afstand in de gaten kunnen worden gehouden, vaker wordt ingezet.

Rechters en officieren van justitie maken te weinig gebruik van de mogelijkheid tot het opleggen van elektronisch toezicht, vindt Reclassering Nederland, die vrijdag een bericht daarover in de Volkskrant bevestigde.

Dit jaar nog wordt een digitaal Loket Elektronische Controle geopend, waardoor de inzet van enkelbanden zou moeten worden verdubbeld. De reclassering vindt de enkelband een uitstekend controlemiddel. Bijkomend voordeel is dat de kosten veel minder hoog zijn dan het verblijf in een cel.

Kosten

Dagelijks lopen er in Nederland circa 220 gedetineerden met een enkelband rond. In 2011 waren dat er in totaal 785. Een dag detentie kost 217 euro, een dag elektronisch toezicht met een enkelband 50 tot 70 euro.

Er bestaan twee soorten enkelbanden. De gewone werkt via radiogolven en is bedoeld voor iemand die zich op bepaalde plaatsen moet ophouden, zoals bijvoorbeeld zijn woning. Daarnaast is er een met een gps-systeem, bedoeld voor mensen met een locatieverbod; zij mogen niet op specifieke plaatsen komen, ter bescherming van een slachtoffer.