ADELAIDE - De 17-jarige Australiër die ervan wordt verdacht begin deze maand in Zuid-Australië een 39-jarige Nederlander te hebben doodgeslagen, blijft achter slot en grendel.

De jeugdrechter bepaalde donderdag dat de tiener niet op borgtocht wordt vrijgelaten.

De aanklagers hadden geen bezwaar gemaakt tegen huisarrest onder bepaalde voorwaarden, maar rechter Lydia Makiv vond de misdaad te ernstig. De jongen wordt beschuldigd van doodslag.

Geslagen

Hij zou het 39-jarige slachtoffer hebben geslagen naast een hotel in Gawler, een noordelijke voorstad van Adelaide, toen die een ruzie wilde sussen. Hij zou daarmee samen met een andere, 21-jarige verdachte de dood van de Nederlander hebben veroorzaakt. De 21-jarige zit vast. Een derde verdachte van 18 jaar is op borgtocht vrij.

De 29-jarige verloofde van het slachtoffer en moeder van hun anderhalf jaar oude baby heeft woensdag voor het eerst met Australische media gesproken.

Ze heeft daarbij opgeroepen geen alcohol te misbruiken en geen geweld te plegen. Ze zei dat niet alleen haar gezin maar ook dat van de daders is geruïneerd. De verloofde en het slachtoffer zouden zondag in het huwelijk zijn getreden.