AMSTERDAM - Rapper Mo$heb heeft door het gerechtshof in Den Haag in hoger beroep een taakstraf van 40 uur opgelegd gekregen vanwege een bedreigende raptekst aan het adres van PVV-leider Geert Wilders.

Via een op Youtube geplaatste videoclip uit 2007 kwam de doodsbedreiging naar buiten, waarna Wilders aangifte deed. De verdachte werd in 2009 veroordeeld wegens bedreiging.

In mei 2012 werd dat vonnis vernietigd, maar in hoger beroep wordt alsnog de helft van de oorspronkelijke taakstraf van 80 uur opgelegd. De rapper krijgt tevens een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand.

"Het Hof heeft niet kunnen vaststellen dat de verdachte betrokken is geweest bij het maken van de videoclips. Wel staat vast dat de tekst waar het om gaat van de verdachte afkomstig is", luidt een verklaring van het gerechtshof.

"Het beroep op vrijheid van meningsuiting van de rapper als kunstenaar is afgewezen, omdat het hof vindt dat met de bedreigende tekst de grenzen van die vrijheid zijn overschreden."

Dat de rapper naar eigen zeggen geen andere uitingsvorm dan zijn harde teksten ter beschikking heeft om zijn mening en ongenoegen jegens Wilders te uiten, neemt de bedreiging van de tekst volgens het gerechtshof niet weg.