AMSTERDAM - Rijksmuseum Twenthe in Enschede, het Geldmuseum in Utrecht, Huis Doorn en Slot Loevestein dreigen hun deuren volgend jaar te moeten sluiten.

Deze waarschuwing uitten de Nederlandse Museumvereniging en de Vereniging van Rijksmusea woensdag.

De musea hangt sluiting boven het hoofd door het besluit van staatssecretaris Halbe Zijlstra van Cultuur het expositiebudget bij de instellingen weg te halen, aldus de belangenverenigingen.

''Het levert de schatkist slechts 1,7 miljoen euro op aan bezuinigingen, terwijl belangrijke collecties niet langer te zien zijn voor het publiek.''

De Raad voor Cultuur adviseerde alleen nog subsidies te verstrekken voor het beheer van de collectie, niet voor het trekken van bezoekers. Zijlstra nam dat over.

Stofdoekje

''Er is nu alleen geld om een stofdoekje over de collectie te halen'', concludeert de zegsman van de Vereniging van Rijksmusea. Volgens de verenigingen kwamen visitatiecommissies vorig jaar nog met lovende rapporten over de vier musea.

Bij Rijksmuseum Twenthe komen door de bezuinigingen 14 medewerkers op straat te staan. Ook bij het Geldmuseum vielen ontslagen.