UTRECHT - De oorzaak van de trillingen in het kantoorgebouw Westraven van Rijkswaterstaat langs de A12 in Utrecht was een installatie van de glazenwassers.

Dat meldde de Rijksgebouwendienst woensdag.

Het gebouw werd in juni ontruimd toen medewerkers het gebouw voelden trillen. De afgelopen maanden is er onderzoek gedaan naar de oorzaak, dat blijkt nu dus de glaswasinstallatie te zijn.

De trillingen die het gebruik van de glaswasinstallatie veroorzaakte, werden volgens het onderzoek versterkt door de stalen kolommen van het gebouw. Daardoor werden ze makkelijk doorgegeven aan de rest van het gebouw, met name via de vloeren aan de bureaus.

De veiligheid van het gebouw is nooit in gevaar geweest, concludeert de Rijksgebouwendienst.

De 1500 medewerkers die in het gebouw werken, kunnen pas begin volgend jaar terug naar hun oude werkplek. De komende maanden moeten eerst herstelwerkzaamheden worden uitgevoerd.

Ruiten

Uit het onderzoek bleek namelijk dat sommige panelen met ruiten niet veilig zijn bevestigd aan stalen stijlen aan de voor- en achterzijde van het gebouw. Kantoortoren Westraven valt op langs de snelweg A12 omdat het hele gebouw van glas lijkt te zijn.

De huidige bevestiging zou ''krachten van wind en temperatuurverschillen onvoldoende opnemen", aldus de dienst. In totaal worden 25 stalen stijlen opnieuw vastgezet.

De bevestiging van de ruiten speelt volgens de Rijksgebouwendienst geen rol in de constructieve veiligheid van het gebouw.