AMSTERDAM - De Duitse politie heeft dinsdagmiddag in Dortmund bij een tramhalte 30 Nederlandse voetbalfans aangehouden.

Ze hadden daar vernielingen aangericht. Ook werd een tram zo zwaar beschadigd dat die niet meer verder kon rijden. Ajax speelt dinsdagavond in het stadion van Dortmund, het Signal Iduna Park, tegen Borussia Dortmund in de Champions League.

De politie Dortmund waarschuwde Ajaxfans vorige week al in een 'fanbrief' zich niet te misdragen. De politie kondigde aan ''resoluut en consequent'' op te treden tegen geweld en gewelddadige personen.

De politie is streng als het gaat om het gooien met glazen, flessen, blikjes en vuurwerk, racisme en vreemdelingenhaat, en het klimmen over hekken.

Bus

Agenten hielden maandagavond al een bus met 24 Ajaxfans tegen die op weg waren naar Dortmund. De bus werd tot stoppen gedwongen op de A3 ter hoogte van de rustplaats Hünxe. De supporters wilden grenscontroles omzeilen en probeerden met lood verstevigde handschoenen en drugs te smokkelen richting Dortmund.

Die spullen werden in beslag genomen. Omdat agenten niet konden achterhalen van wie de verboden artikelen waren, mochten alle inzittenden daarop hun reis vervolgen.

Volgens de politie zijn de meeste supporters rustig met de ondergrondse naar het stadion gegaan.