ARNHEM - De 59-jarige recherchechef Jan Petter van het korps Gelderland-Zuid heeft zichzelf en twee anderen doodgeschoten in zijn woning in Kekerdom.

Die voorlopige conclusie trekt het politieteam dat sinds 9 september onderzoek doet naar het drama dat zich in het huis heeft afgespeeld.

Het politieteam komt tot die conclusie omdat het gevonden dienstpistool bij de hand van de recherchechef lag. Die had één schotwond in zijn hoofd, terwijl de 50-jarige man en de 47-jarige vrouw die ook omkwamen, meerdere schotwonden in hun hoofd en lichaam hadden.

Op een laptop in de afgesloten woning zijn afscheidsbrieven gevonden en een relaas van Petter, waarin hij uit de doeken doet hoe zijn relatie met de man en de vrouw in elkaar zat.

Driehoeksverhouding

De doden zouden een driehoeksverhouding hebben gehad. Die was kort voor de schietpartij beëindigd. De man en zijn vriendin hadden grote financiële problemen. Hun geldnood en het feit dat de politiechef hen financieel ondersteunde, zijn vermoedelijk een aanleiding geweest.

De 50-jarige man zat al eens een gevangenisstraf van 36 maanden uit voor fraude en valsheid in geschrifte. Hij was nu opnieuw als verdachte betrokken bij een rechtszaak, die deze maand in hoger beroep zou dienen, opnieuw voor fraude en bedrieglijke bankbreuk.

Toezicht

De man stond wegens een schuld van ruim een miljoen euro onder toezicht van een curator, maar beschikte desondanks via constructies over extra geldbedragen. Daarvoor werd hij in 2011 opnieuw opgepakt.

Volgens het politieteam dat onderzoek doet naar het drama in Kekerdom had de hennepkwekerij die werd gevonden in de Kekerdomse woning van de politiechef, alles te maken met de financiële problemen van het stel. Of het paar de dode politieman onder druk heeft gezet, was dinsdag nog niet bekend.

Lege kwekerij

In hun eigen woning in Millingen vond de politie een lege kwekerij. Het stel huurde dit huis van een andere politieman van Gelderland-Zuid, maar die lijkt niets te hebben geweten van de illegale activiteiten.

De 50-jarige man liep eerder ook al een veroordeling op voor het bezit van een handelsvoorraadje cocaïne en xtc-pillen. Hij en zijn vriendin waren uit hun huis in Brabant gezet. Vermoedelijk heeft de recherchechef hen aan de woning in Millingen aan de Rijn geholpen.

Veel vragen

Er zijn nog veel vragen die beantwoord moeten worden in het onderzoek naar het drama in Kekerdom. Zo is het forensisch onderzoek op de gevonden lichamen en het aangetroffen wapen pas over enkele weken helemaal klaar. Dat zei dinsdagmiddag een woordvoerster van het politieteam dat de zaak onderzoekt.

Bedroefd

Korpschef Henk van Zwam en korpsbeheerder Hubert Bruls van de regiopolitie Gelderland-Zuid zijn ''bedroefd'' dat is gebleken dat Petter de schutter is. Ze zijn echter ook ''opgelucht'' dat aan de onzekerheid over de gebeurtenissen in de woning van de politieman in Kekerdom nu een einde is gekomen.

De korpsleiding probeert alle agenten van het korps dinsdag zo veel mogelijk persoonlijk te informeren. Het bedrijfsopvangteam en andere hulpverleners staan dinsdagmiddag bovendien klaar voor medewerkers van het politiekorps Gelderland-Zuid.

Zonder korpseer

Petter werkte al tientallen jaren bij de politie in tal van functies, het laatst als leidinggevende bij de recherche. Zijn begrafenis later deze week zal zonder korpseer plaatshebben. Wel komt er een interne herdenking. Woensdag wordt besloten wanneer dat zal zijn.

Schutter Kekerdom vermoedelijk politiechef zelf

3 doden gevonden in het dorpje Kekerdom. 1 van de slachtoffers zou een agent zijn. © NU.nl/Jeroen K.
3 doden gevonden in het dorpje Kekerdom. 1 van de slachtoffers zou een agent zijn. © NU.nl/Jeroen K.
KEKERDOM/MILLINGEN In een woning aan de Weverstraat in Kekerdom zijn zondagochtend drie doden gevonden. Zij werden door een buurtbewoner aangetroffen, omdat die een kijkje ging nemen omdat de hond van de bewoner zich erg onrustig en vreemd gedroeg. De straten rondom de woning werden met lint afgezet en de politie heeft uitgebreid onderzoek gedaan. Ook een politiehelikopter heeft de omgeving vanuit de lucht geobserveerd. Een van de slachtoffers is een politieman van het korps Gelderland-Zuid. De agent is volgens een buurtbewoner de bewoner van het huis. De twee anderen zouden een man en een vrouw zijn uit Millingen aan de Rijn. De politie heeft de hele zondagmiddag onderzoek gedaan in de woning van de Millingenaren. In de woning van de Kekerdomse politieman is een hennepkwekerij aangetroffen. Het lijkt erop dat het gaat om een conflict in de relationele sfeer. De politie van Gelderland-Midden doet het onderzoek in de zaak omdat het korps waar de agent werkte dat niet mag doen. Nadere bijzonderheden zijn nog niet bekendgemaakt. Foto: Onderzoek op de plaats delict. © NU.nl/Erik Hell
KEKERDOM/MILLINGEN In een woning aan de Weverstraat in Kekerdom zijn zondagochtend drie doden gevonden. Zij werden door een buurtbewoner aangetroffen, omdat die een kijkje ging nemen omdat de hond van de bewoner zich erg onrustig en vreemd gedroeg. De straten rondom de woning werden met lint afgezet en de politie heeft uitgebreid onderzoek gedaan. Ook een politiehelikopter heeft de omgeving vanuit de lucht geobserveerd. Een van de slachtoffers is een politieman van het korps Gelderland-Zuid. De agent is volgens een buurtbewoner de bewoner van het huis. De twee anderen zouden een man en een vrouw zijn uit Millingen aan de Rijn. De politie heeft de hele zondagmiddag onderzoek gedaan in de woning van de Millingenaren. In de woning van de Kekerdomse politieman is een hennepkwekerij aangetroffen. Het lijkt erop dat het gaat om een conflict in de relationele sfeer. De politie van Gelderland-Midden doet het onderzoek in de zaak omdat het korps waar de agent werkte dat niet mag doen. Nadere bijzonderheden zijn nog niet bekendgemaakt. Foto: uitgebreid politieonderzoek bij Kekerdomse woning. © NU.nl/Erik Hell
Een vlucht boven het politieonderzoek in Kekerdom / Millingen aan den Rijn © NU.nl/Gino Press