ZOETERMEER - Gevangenbewaarders in de Bijlmerbajes kunnen de veiligheid van zichzelf, collega’s en gedetineerden niet garanderen.

Na invoering van een nieuw rooster in mei staan regelmatig te weinig medewerkers ingeroosterd. Dat schrijft althans bestuurder Mieke van Vliet van Abvakabo FNV in een nieuwsbrief. Ze spreekt van een zeer ernstige situatie, hoewel de directie volgens haar de problemen onderkent en maatregelen treft. 

''In stapels mails die ik heb ontvangen, staan feiten waaruit blijkt dat afspraken die gemaakt zijn om jullie veiligheid te garanderen niet worden nagekomen. Begrijpelijk dat jullie je niet veilig voelen’’, schrijft Van Vliet. 

Volgens de bestuurder sluiten door het te strakke rooster diensten niet altijd goed op elkaar aan. ''Het is voorgekomen dat gevangenen die naar beneden worden gebracht om te luchten daar niet worden opgevangen, omdat de bewaarder in kwestie nog bezig is met andere werkzaamheden'', aldus Van Vliet. 

De bestuurder voerde begin september een gesprek met de directie. ''Ik krijg signalen dat het op onderdelen is verbeterd, maar je kunt dergelijke zaken natuurlijk binnen zo'n korte tijd niet oplossen.''