DEN HAAG - 4,2 procent van de woningen in Nederland staat leeg. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

In totaal werden op 1 januari 2011, de meest recente datum waarvoor het CBS cijfers beschikbaar heeft, 375.000 van de 7,2 miljoen woningen in Nederland niet bewoond.

Bij circa 75.000 woningen komt dit omdat ze worden gebruikt als praktijkruimte, studio of tweede woning. De rest stond leeg.

Particulier

Ruim 15 procent van de leegstaande huizen is na 2000 gebouwd. Twee derde van alle leegstaande woningen zijn huurhuizen, die voor bijna 70 procent in handen zijn van institutionele beleggers en particuliere verhuurders. Een op de zes leegstaande woningen die zij te huur aanbieden is in deze eeuw gebouwd.

Bij oudere huizen wordt leegstand vaak veroorzaakt door renovatie of omdat de panden op de nominatie staan om te worden gesloopt.

De leegstand van 1 januari 2011 is vergelijkbaar met die van de voorgaande 2 jaar, stelde een woordvoerder van het CBS. Cijfers over eerdere jaren zijn niet beschikbaar. Gezien de afname van de huizenbouw in de afgelopen jaren en de groei van het aantal huishoudens in Nederland is het volgens het CBS niet waarschijnlijk dat de leegstand de komende jaren zal toenemen.

Beweeg de cursor over het diagram om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen