ROTTERDAM - Moslims moeten de omstreden anti-islamfilm 'Innocence of Muslims' niet te serieus nemen. 

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam zei maandag in een uitzending van RTV Rijnmond dat moslims in Nederland hier ook een beetje de humor van in moeten zien of het met een korreltje zout moeten nemen.

In diverse landen is er de afgelopen dagen betoogd tegen het filmpje, waarin de profeet Mohammed wordt afgeschilderd als seksueel losgeslagen gangster en oplichter.

Veel van die demonstraties leidden tot zware onlusten. Twee betogingen in Amsterdam, vrijdag en zondag, verliepen zonder problemen.

Relaxed

''Demonstreren mag, dat past binnen de Nederlandse rechtsorde, maar zo langzaamaan krijgen dit soort dingen proporties die ze niet verdienen. Een beetje rustig aan doen, een beetje kalm, een beetje relaxed'', aldus Aboutaleb. ''Als je het nodig vindt, maak je zelf een filmpje op YouTube, of je schrijft een verhaal.’’

Diverse landen met veel moslims hebben YouTube geblokkeerd vanwege het filmpje. Bondskanselier Angela Merkel van Duitsand is sceptisch over een verbod, maar volgens haar wordt nu onderzocht of een publieke vertoning de openbare orde in gevaar brengt.

Aboutaleb ziet niets in een blokkade of een verbod. ''Ik vind het eigenlijk een verhaal van niets. Wij staan voor de vrijheid van meningsuiting. Vandaag is het dit, morgen een ander verhaal.''

Gezin

Inmiddels is het gezin van de vermoedelijke maker van de anti-islamfilm zondagnacht halsoverkop vertrokken uit zijn woning in het Californische Cerritos.

Een woordvoerder van de politie zei dat de gezinsleden van Nakoula Basseley Nakoula rond 03.45 uur het huis hadden verlaten. Ze werden opgepikt door agenten en na hereniging met Nakoula naar een onbekende bestemming gebracht.

Visie

Verschillende wereldleiders brachten maandag hun eigen visie over de anti-islamfilm naar buiten. Hezbollah-leider Hassan Nasrallah sprak zelfs in het openbaar, dat gebeurt niet vaak omdat hij vreest geliquideerd te worden. Zijn laatste openbare optreden dateert van december 2011.

Duitsland en Rusland kondigden aan naar opties te kijken om de film te verbieden. De Verenigde Staten beroept zich op vrijheid van meningsuiting en wil vooralsnog geen stappen in die richting ondernemen.