MAASTRICHT - De fiets die eind vorige maand werd opgedoken uit de Maas is niet van de vermiste studente Tanja Groen.

De politie heeft dat maandag bekendgemaakt over de resultaten van het onderzoek. De opgedoken fiets is van een ander merk en het framenummer en de postcode die er in moeten staan, ontbreken.

De destijds 18-jarige Tanja Groen verdween in de nacht van 31 augustus op 1 september 1993 na een feestje bij studentenvereniging Circumflex.

Paragnosten

Een duikteam zocht verschillende keren in de Maas ten zuiden van Maastricht onder leiding van een oud-rechercheur en op aanwijzing van tips van paragnosten. De politie was niet betrokken bij de zoekactie.

De fiets die werd gevonden werd overgedragen aan de politie en voor onderzoek naar het Nederlands Forensisch Instituut gebracht.

Voormalig rechercheur Huub Beijers, die de zoektocht naar Tanja Groen leidt, blijft erbij dat de fiets van de vermiste studente is. ''Laat de fiets aan haar vader zien. Hij kan zeggen of die van Tanja is'', zei Beijers maandag in een reactie. Hij is verontwaardigd over het bericht van de politie.

Framenummer

Hij zei verder dat nooit zeker was dat er een framenummer en postcode in het rijwiel gegraveerd stonden. Dat gerucht heeft misdaadverslaggever Peter R. de Vries in 1996 de wereld in geholpen en is een eigen leven gaan leiden, aldus Beijers.

De voormalig rechercheur is niet te spreken over de politie. ''Als ik vroeger zo mijn werk zou hebben gedaan, zou ik ze op mijn kop krijgen'', foeterde hij. Beijers gaat gewoon verder met de zoektocht naar Groen, kondigde hij strijdvaardig aan.

Lees ook: 'Paragnosten bieden valste hoop'