DEN HAAG - Een proef in Utrecht waarbij collectanten van KWF Kankerbestrijding langs de deuren gingen met een pinautomaat, krijgt vermoedelijk een vervolg.

Hoeveel geld is opgehaald, wordt niet bekendgemaakt. Maar wel is duidelijk dat de gepinde bedragen iets hoger waren dan wat mensen gemiddeld aan contant geld in de collectebus stoppen.

Dat meldden de twee initiatiefnemers KWF Kankerbestrijding en Maestro, onderdeel van MasterCard, maandag. 40 procent van de mensen die pinden gaf 5 euro en één op de vijf (19 procent) gaf 10 euro.

Het is voor het eerst dat met een mobiele pinautomaat voor een goed doel is gecollecteerd. De proef in Utrecht werd 2 weken geleden gehouden. De collectanten gingen niet alleen van deur tot deur, maar haalden ook geld op in het Utrechtse uitgaansleven.

Positieve reacties

,,Maestro en KWF Kankerbestrijding gaan nu samen onderzoeken of pinautomaten een goede aanvulling zijn op de collectebus'', aldus een woordvoerster maandag. ,,De collectanten kregen erg veel positieve reacties. Ook veel mensen die geld in de collectebus deden, zeiden blij te zijn met de optie om te pinnen.''

De collectanten lieten na afloop weten dat het voor hen fysiek nogal zwaar was om rond te lopen met zowel een mobiele pinautomaat als een collectebus die steeds voller en dus zwaarder werd.

Experiment

Het experiment in Utrecht is bedoeld om erachter te komen of het een effectieve manier van collecteren is. Volgens de organisatie krijgen collectanten steeds vaker te horen dat mensen geen contant geld in huis hebben.

Bijkomend voordeel is dat ze niet met grote hoeveelheden contant geld over straat gaan, waardoor de kans op een overval aanzienlijk kleiner wordt.