RIJSWIJK - De Nederlandse defensievakbonden houden de veiligheid van de Nederlandse militairen in Afghanistan extra goed in de gaten.

Maandag demonstreerden meer dan 1000 betogers in de hoofdstad Kabul tegen de anti-islamfilm Innocence of muslims.

Demonstranten openden het vuur op de politie. In de buurt van de Amerikaanse en NAVO-legerbases werden auto's, waaronder politiewagens, in brand gestoken.

''We maken ons zeker zorgen, je weet niet waar deze protesten toe leiden", aldus een woordvoerder van de Algemene Federatie van Militair en Burger Personeel (AFMP).

Maatregelen

''In andere islamitische landen wakkert het vuurtje verder aan. Dat kan ook in Afghanistan gebeuren." Wel heeft de AFMP alle vertrouwen in de commandanten ter plaatsen. ''Zij bepalen elke dag hoe veilig de situatie is en passen de programma’s aan als dat nodig is."

Ook Jan Kleian, voorzitter van de vakbond ACOM, heeft vertrouwen in eventuele maatregelen ter plaatse. ''Het kamp is robuust. Als de situatie daarbuiten escaleert, zullen de Nederlanders binnen moeten blijven."

Wilders

Dat Geert Wilders het anti-islamfilmpje op zijn website heeft gezet, levert volgens hem geen extra risico op.

''Hij provoceert en dat kan bijvoorbeeld Nederlands ambassadepersoneel in gevaar brengen. Maar voor de militairen zal dat wel meevallen."