WINSUM - De zoektocht in Winsum naar het stoffelijk overschot van de in 1998 spoorloos verdwenen prostituee Jolanda Meijer, heeft maandag geen resultaat opgeleverd.

 Politie en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gaan dinsdag verder met het onderzoek in de gierkelders bij twee boerderijen in het Noord-Groningse dorp.

Bijna 15 jaar na haar verdwijning zoekt de politie daar sinds maandagmorgen naar het lichaam van de aan drugs verslaafde Jolanda Meijer, die in de jaren 90 actief was op de Groningse tippelzone.

De vrouw werd voor het laatst gezien op 7 februari 1998. De politie heeft de afgelopen jaren veel tips binnengekregen over wat er met haar zou zijn gebeurd en waar haar lichaam gevonden kon worden, maar al die onderzoeken hebben tot niets geleid.

Gierkelders

De gierkelders bij de boerderijen waar nu wordt gezocht, kwamen in 2005 al in beeld. De informatie was volgens politie en het Openbaar Ministerie (OM) toen te summier om actie te ondernemen. Door nieuwe informatie was er nu wel aanleiding voor een onderzoek. De politie wil niet zeggen wat die nieuwe informatie inhoudt.

Een van de gierkelders is maandag leeggezogen. De mest is gezeefd en onderzocht op menselijke resten. Dinsdag wordt bij die boerderij een tweede en grotere gierkelder onderzocht. Bij een andere boerderij enkele honderden meters verderop werd het graafwerk maandag bemoeilijkt omdat de betonnen deksel van de gierkelder is ingestort. Daar wordt dinsdag zwaarder materieel ingezet.

De twee boerderijen waren in 1998 eigendom van een veehouder die veelvuldig prostituees in Groningen zou hebben bezocht en thuis ontvangen, onder wie Jolanda Meijer. De man is op dit moment geen verdachte, aldus de politie.

Reeks

In de jaren 90 werd de provincie Groningen opgeschrikt door een reeks moorden op prostituees en mysterieuze verdwijningen in het rosse circuit. Drie ervan zijn opgelost. In 2003 werd Willem van E. uit Harkstede, een dorp even ten oosten van Groningen, tot levenslang veroordeeld wegens de moord op drie prostituees.

Van E. werd ook in verband gebracht met de verdwijning van Jolanda Meijer maar heeft betrokkenheid, ook vanuit zijn cel, altijd hardnekkig ontkend.