ANTWERPEN - In België wordt kritiek geuit op het toenemend aantal Nederlandse studenten dat zich inschrijft op Vlaamse universiteiten en hogescholen.

"Sommige EU-landen maken onderwijs in eigen land onbetaalbaar en dat zorgt ervoor dat andere landen daarvan de lasten dragen", zegt hoofd van de afdeling hoger onderwijs Noël Vercruysse van het Vlaamse ministerie van onderwijs maandag tegen De Standaard.

Uit een rondgang van de Belgische krant blijkt dat het aantal Nederlandse studenten dat zich heeft ingeschreven opnieuw sterk is gestegen.

Bij de Universiteit Antwerpen steeg het aantal Nederlandse aanmeldingen van 658 vorig jaar naar 917 dit jaar. De Universiteit Gent zag een stijging van 246 naar 326. Het aantal Nederlandse studenten stijgt al tien jaar op rij.

De grote kostenverschillen spelen een steeds grotere rol. In Nederland kost een studie bijna achttienhonderd euro per jaar, in Vlaanderen nog geen zeshonderd. Ook wordt in België geen langstudeerboete opgelegd.

Problematisch

Vercruysse wijst erop dat een student de overheid tienduizend euro per jaar kost. "Het wordt problematisch als we een grote groep studenten gaan financieren die niet tot onze samenleving behoort. Het merendeel van de Nederlandse studenten gaat namelijk terug naar Nederland." Het is volgens hem daarom belangrijk dat landen beleidsmaatregelen voor het hoger onderwijs op elkaar afstemmen.