VELDHOVEN - Een pastoor in Veldhoven die op non-actief is gezet omdat bij hem kinderporno zou zijn aangetroffen heeft zijn spijt betuigd.

In een persoonlijke brief die zondag op zijn verzoek is voorgelezen in zijn drie parochiekerken (Caecilia, Lambertus en St. Jan de Doper) zegt hij dat hij ''vooral ontzettende spijt heeft van de eventuele zorgen die jonge ouders in onze parochie hebben over hun kinderen".

In de brief verklaart hij dat hij in april ongeveer honderd foto's van zo'n tien jonge vrouwen van een website had gehaald en op zijn computer gezet.

Er zouden op de foto's geen seksuele handelingen te zien zijn en er wordt verklaard dat het meerderjarige modellen zijn.

''Bij het verzamelen van de foto's heb ik er nooit bij stilgestaan dat er eventueel minderjarige meisjes bij zouden staan. Ik was dan ook geschokt en totaal ondersteboven toen bleek dat dit misschien toch het geval is."

Stom en naïef

De pastoor stelt dat hij ''stom en naïef" is geweest. ''Ik heb gezondigd tegenover God en tegenover u, broeders en zusters.’’

Hij zegt dat hij ''niet zichzelf" was en dat enkele dingen hem flink tegenzaten en hij afleiding zocht. ''Helaas liet ik mij daarbij verleiden die ook te zoeken op de computer. Daarbij bekeek ik bepaalde websites voor volwassenen, waar ik eigenlijk afschuw van heb.

Maar het kwaad was geschied. Na enkele weken bleek ik daar, ondanks geestelijke begeleiding, gebed en biecht niet uit mijzelf zomaar van af te kunnen komen." De 50-jarige pastoor werd in mei is aangehouden en verhoord na een tip. In de brief schrijft hij ''Door mijn eigen toedoen is de politie dit op het spoor gekomen''.