ROTTERDAM - Burendag brengt dit jaar rond de 1,5 miljoen mensen op de been, is de verwachting. Vorig jaar was dat nog 1 miljoen.  

Het evenement volgende week zaterdag, waarbij buren elkaar beter leren kennen tijdens het ontplooien van activiteiten, wordt gewaardeerd met een gemiddelde van 7,8.

Dat zegt woordvoerster Jonne Boesjes van het Oranje Fonds, samen met Douwe Egberts, de organisator van het evenement, dat dit jaar voor de zevende keer wordt gehouden.

Het is een van de grote activiteiten in Nederland met als doel onderlinge sociale contacten tussen buurtgenoten te bevorderen. En dat lukt volgens Boesjes tot nu toe goed, zo blijkt ook uit onderzoek van Motivaction.

''Het idee achter Burendag is om mensen weer meer met elkaar in contact te brengen. Douwe Egberts begon daar mee en wij hebben ons twee jaar later aangesloten. Het was de tijd van polarisatie na de moord op Pim Fortuyn in 2002. Niemand kende elkaar meer; iedereen leefde langs elkaar heen, bleek ook uit allerlei onderzoeken. En als je je in je eigen buurt al niet meer prettig voelt, wat blijft er dan nog over’’, legt Boesjes uit.

Duurzame onderlinge relaties

Het Oranje Fonds stapte in om vooral de duurzame onderlinge relaties in buurten en wijken te bevorderen. Daarvoor stelde het 500 euro per initiatief beschikbaar. Dit jaar zijn 2400 plannen van buurtbewoners goedgekeurd.

Om in aanmerking te komen voor die 500 euro moeten aanvragers vooral in gezamenlijkheid iets aanpakken of sportief bezig zijn. Dat kan zijn de buurt opknappen of een sport- en spelrace organiseren, omdat dit de activiteiten zijn waarbij mensen langere tijd met elkaar bezig zijn en er zo verbondenheid kan ontstaan.

Pakket

Ook konden mensen pakketten aanvragen ter waarde van 25 euro. Dat is inmiddels gedaan door 7000 buurten en wijken. Vooral het gezamenlijk opknappen van straten is een van de activiteiten waar mensen voor kiezen.

Boesjes stelt dat afgelopen jaren door Burendag meer mensen elkaar hebben leren kennen, maar dat bij buurtverenigingen ook het aantal leden toenam of dat buurtgenoten meer met elkaar zijn gaan doen. Dat varieert van koffie bij elkaar drinken tot buurtactiviteiten ondernemen of op elkaars kinderen passen.