DEN HAAG - Erwin L., de man die op Prinsjesdag 2010 een waxinelichthouder tegen de gouden koets aan gooide, zit weer vast. Dat meldde het Openbaar Ministerie (OM) zaterdag.

Hij werd donderdag aangehouden omdat hij verdacht wordt van smaad en daarmee de voorwaarden voor zijn schorsing heeft overtreden, zegt het OM.

Het is niet bekend wie L. heeft beledigd. Het OM wil alleen kwijt dat iemand donderdag aangifte heeft gedaan tegen L. wegens smaad dan wel belediging.

Volgens een woordvoerster van het OM is de aangifte niet afkomstig uit het koningshuis en gaat het om een gebeurtenis in de privésfeer van L..

Vrije voeten

L. was sinds begin juli voorlopig op vrije voeten in afwachting van een hoger beroep. Als voorwaarde voor zijn schorsing mocht hij geen nieuwe strafbare feiten plegen en moest hij gehoor geven aan oproepen van justitie, waaronder het meewerken aan een nieuwe reclasseringsrapportage.

Aan beide voorwaarden voldeed L. echter niet, zegt het OM. Daardoor zal hij komende dinsdag, wanneer het Prinsjesdag is, ook vastzitten. De inhoudelijke behandeling van de zaak gaat verder op woensdag 19 september.