OUDENAARDE - De zes hoofdrolspelers in de opzienbarende zaak rond de Belgisch-Nederlandse baby Donna moeten allemaal een voorwaardelijke gevangenisstraf krijgen.

Dat stelde de openbaar aanklager vrijdagmiddag tijdens het proces tegen het zestal in het Oost-Vlaamse Oudenaarde, meldden Vlaamse media.

De aanklager eiste 8 maanden voorwaardelijk en een boete van 550 euro voor de Belgische draagmoeder en haar partner, èn voor het Nederlandse echtpaar dat het meisje uiteindelijk kocht.

Voor het koppel uit Antwerpen dat oorspronkelijk het kind zou krijgen, wil de aanklager 6 maanden voorwaardelijk en dezelfde boete. Alle zes staan terecht wegens de mensonwaardige behandeling van Donna, die op 26 februari 2005 was geboren.

Object

De draagmoeder zag af van de verkoop aan het Antwerpse stel omdat ze van het echtpaar uit Leusden meer geld kreeg. ''Men koopt geen mens, men verkoopt geen mens. Het kind werd gedegradeerd tot een object'', laakte de aanklager.

De draagmoeder was bevrucht met het sperma van de man van het koppel uit Antwerpen. De draagmoeder misleidde deze wensouders door te beweren dat zij een miskraam had gehad.

Verbolgen

De biologische vader en zijn ex-vrouw reageerden eind vorig jaar uiterst verbolgen toen zij te horen kregen dat ook zij zouden worden vervolgd. ''Ik heb mijn eigen kind, mijn eigen vlees en bloed nooit mogen zien'', klaagde Bart Philtjens in Vlaamse media.

Een rechtbank in Utrecht bepaalde in 2009 dat Donna bij haar Nederlandse 'koopouders' mag blijven.