ARNHEM - De zaken tegen twee krakers, die dinsdag werden aangehouden bij de ontruiming van een kraakpand in Nijmegen, zijn vrijdagmorgen door de rechtbank in Arnhem aangehouden tot december.

Er moeten vrijdag in deze zaak nog acht krakers verschijnen op de speciale snelrechtzitting, aldus een woordvoerster van het Openbaar Ministerie.

De snelrechtzaken tegen tien krakers, die dinsdag werden aangehouden bij de ontruiming van een kraakpand in Nijmegen, zijn vrijdag door de rechtbank in Arnhem aangehouden tot 17 december.

Negen verdachten zaten in voorlopige hechtenis, maar iedereen is nu op vrije voeten gesteld in afwachting van het vervolg van de zaak, aldus een woordvoerster van het Openbaar Ministerie.

De zaak tegen een man die een politieagent beledigde werd aangehouden, omdat zijn advocaat getuigen wil horen over het voorval. De zaken tegen de negen kraakverdachten zijn opgeschort, omdat de advocaten onvoldoende tijd hadden gekregen om het dossier te lezen.

Royaal de tijd

Het OM besloot tot een snelrechtprocedure, omdat de krakers van het pakhuis aan de Zeigelhof naar de mening van Justitie vaak genoeg waren gewaarschuwd dat ze het pand moesten verlaten. Ook kregen ze daarvoor royaal de tijd.

Dinsdagmorgen trad een grote politiemacht aan voor de ontruiming, omdat er mogelijk tientallen actievoerders in het pand verschanst zouden zitten. Politie en gemeente Nijmegen bekijken nog of de gemaakte kosten op de krakers verhaald kunnen worden.

Het OM kan op grond van de nieuwe antikraakwet maximaal een jaar gevangenisstraf tegen de bezetters eisen.