UTRECHT - Bij de actie van Greenpeace op tientallen tankstations van Shell overal in het land zij vrijdagochtend 18 betogers opgepakt.

Dat meldde een woordvoerder van de politie. De milieuorganisatie sprak zelf over 15 aanhoudingen.

De actie diende als protest tegen olieboringen in het Noordpoolgebied. Shell begon zondag met een proefboring in de wateren ten noorden van Alaska en heeft twee boorschepen in het gebied.

Onder meer in Hengelo, Den Haag, Leiden, Eindhoven en langs de A2 bij Breukelen saboteerden actievoerders van Greenpeace de diesel- en benzinepompen. Shell noemt de actie van de milieuorganisatie ''onveilig en respectloos''. Rond 09.15 uur was volgens een woordvoerder van het olieconcern 90 procent van de stations weer in bedrijf.

Niet bang

''Het is vervelend en we betreuren de overlast die onze klanten ondervinden'', meldde de woordvoerder. ''We vrezen dat hun veiligheid en die van medewerkers bij dit soort acties gevaar loopt.'' Rolf Schipper, campagneleider van Greenpeace, is daar niet bang voor. ''We binden de vulpistolen van de pompen met fietssloten aan elkaar. Ik begrijp niet hoe dat gevaarlijk kan zijn.''

De brandweer knipt de kettingen later weer open. Shell en Greenpeace bevestigen dat daarbij geen vonken vrijkomen en er dus geen explosiegevaar is.

Tijdens de actie waren de shops van de tankstations gewoon open.