LANDSMEER - Met een nipte meerderheid heeft de gemeenteraad van Landsmeer in de nacht van donderdag op vrijdag het vertrouwen opgezegd in burgemeester Astrid Nienhuis (VVD).

Dit heeft een woordvoerster van de gemeente gemeld.

De raad nam, na urenlang beraad, met 8 tegen 6 stemmen een door de coalitiepartijen VVD en PvdA ingediende motie aan. In de motie staat dat er geen vertrouwen is in het vermogen van Nienhuis om tot een oplossing te komen in een conflict dat is ontstaan tussen haarzelf en de beide wethouders Franklin Monteban en Mark Jan Prins.

De bestuurscrisis in de kleine gemeente aan de noordelijke rand van Amsterdam duurt al geruime tijd. Bemiddelaars die trachtten de partijen met elkaar te verzoenen, stelden vorige week dat hun pogingen daartoe waren gestrand en er geen uitzicht bestaat op herstel van een werkbare situatie.

Oppositie

De burgemeester wordt in het conflict met de wethouders gesteund door de oppositie en een lid van coalitiepartij VVD. Ze beraadt zich op haar positie, aldus een woordvoerster.

Nienhuis werd vorig jaar benoemd tot burgemeester van Landsmeer. Daarvoor werkte ze als als officier van justitie en advocaat-generaal bij het Openbaar Ministerie.