HALSTEREN - Het Openbaar Ministerie (OM) in Breda denkt dat motorclub Satudarah achter de brandstichting zit bij een huis in Halsteren in maart.

In het huis woonde clublid Jack J., maar hij was op dat moment niet thuis.

Het gerucht gaat dat Jack J. in een getuigebeschermingsprogramma van het Openbaar Ministerie zit, zeggen meerdere bronnen.

Raadsman Henk van Asselt van de vermoedelijke brandstichter zegt dat uit het strafdossier duidelijk blijkt dat het OM ervan uitgaat dat er ruzie is ontstaan binnen de club. Jack J. zou problemen hebben met veel mensen die nog geld van hem tegoed hebben. Het Openbaar Ministerie gaat niet in op het verhaal.

Aangehouden

Jack J. (44) is een van de leden van Satudarah die tijdens een grote actie in oktober werd aangehouden omdat hij aanwezig was bij de bedreiging van twee portiers van een café in Breda.

Via zijn advocaat Bart Swier laat Jack J. weten dat hij niet in een getuigebeschermingsprogramma zit. Hij zit weliswaar in het buitenland, maar komt ook nog regelmatig in Nederland, laat hij weten. Swier wil niet zeggen of zijn cliënt nog lid is van de club.

Geruchten

Advocaat Eric Thomas van motorclub Satudarah zegt dat er veel geruchten gaan maar op concrete vragen of beschuldigingen gaat de club niet in.

De 40-jarige brandstichter uit Putte is ontmaskerd omdat zijn DNA is gevonden op de aansteker die hij na de brand achterliet. Hij heeft een bekentenis afgelegd maar zwijgt verder. Over zijn motief en zijn relatie met Satudarah is daarom niet meer bekend, aldus Van Asselt.

Opsporing Verzocht

De politie heeft veel werk gedaan om de brandstichters te vinden. De zaak kreeg aandacht op televisie, onder meer bij Opsporing Verzocht. Er werden beelden getoond die zijn gemaakt met camera’s die aan het huis hingen.

Twee mannen goten een jerrycan met brandbare vloeistof leeg bij de voordeur van het zwaar beveiligde huis en veroorzaakten een grote steekvlam. De andere dader is niet gevonden.