VELSEN - Het is nog onbekend wat de exacte oorzaak is van de explosie die zich woensdagochtend voordeed in de Nuoncentrale in Velsen, waarbij zeven mensen gewond zijn geraakt.

De brandweer heeft de locatie na het middaguur vrijgegeven voor onderzoekers van de politie, de arbeidsinspectie en de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Dit heeft een woordvoerster van de Veiligheidsregio Kennemerland gemeld.

Aanvankelijk was sprake van acht gewonden, maar dat aantal werd in de loop van de dag bijgesteld naar zeven. Twee medewerkers zijn met brandwonden opgenomen in het ziekenhuis in Beverwijk. Zij zijn stabiel en aanspreekbaar.

De andere vijf mochten het ziekenhuis woensdag al verlaten. Voor de slachtoffers en de betrokken medewerkers heeft Nuon slachtofferhulp georganiseerd.

Explosie

De grote explosie werd gevolgd door een aantal kleinere knallen. Volgens Nuon waren er schilderwerkzaamheden gepland. De explosie gebeurde bij het vrijschakelen van de hoogspanningsinstallatie. Daarna brak een brand uit bij een van de schakelaars. De brand werd snel geblust.

De Nuoncentrale bevindt zich vlak naast een woonwijk in Velsen-Noord. De gascentrale was niet in bedrijf op het moment van de explosie. Er wordt alleen elektriciteit opgewekt als er meer stroomcapaciteit nodig is of bij een revisie van andere centrales in de omgeving.