NIJMEGEN - Negen van de tien krakers die werden aangehouden bij de ontruiming van een pand  in Nijmegen, moeten vrijdag al op een snelrechtzitting verschijnen voor de rechtbank in Arnhem.

Dat meldde de politie dinsdag.

In totaal werden negen mannen en een vrouw opgepakt. Een van hen is met een dagvaarding naar huis gestuurd. De anderen zitten nog vast. Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) liet weten dat het nog niet duidelijk is hoeveel mensen voor de rechter moeten komen. De officier van Justitie moet de zaken nog beoordelen.

Het OM wil met de rechtszitting een voorbeeld stellen. ''Voor onze regio is het de eerste zaak sinds de invoering van de anti-kraakwet waarbij we zijn overgegaan tot ontruiming. Het zijn een aantal zaken bij elkaar en die willen we snel afhandelen.’’

De ontruiming, die zonder problemen verliep, duurde 2 uur. Bij de actie werden 150 politiemensen ingezet, onder wie medewerkers van de Brand- en Traangaseenheid uit Amsterdam. Ook werd gebruikgemaakt van politie te paard en een helikopter.

De ontruiming gebeurde op last van de rechter. De eigenaar van het pand had in juli aangifte gedaan van de kraakactie.