VOLKEL - Twee F-16's van vliegbasis Volkel hebben dinsdagmiddag twee Russische bommenwerpers door het Nederlandse luchtruim begeleid, omdat er geen radiocontact was.

De vliegtuigen kwamen via het Deense luchtruim naar Nederland en werden inmiddels ook begeleid door twee Duitse straaljagers.

De Russische toestellen hebben het luchtruim aan Engelse zijde weer verlaten. Een woordvoerder van de Luchtmacht heeft dat gezegd.

Wat er aan de hand is geweest is volgens de woordvoerder een grote vraag. Het is onduidelijk of de Nederlandse straaljagers door de geluidsbarrière zijn gegaan.

Toepolevs

De woordvoerder legde uit dat vanwege 11 september de schrik om het hart moet zijn geslagen toen de melding over het incident binnenkwam. Het gebeurt echter de laatste jaren vaker dat Russische Toepolevs zich niet bekendmaken.

Minister Hans Hillen van Defensie gaf eerder in een interview met NU.nl aan dat het bijna maandelijks voorkomt dat een F-16 een Russisch vliegtuig verjaagt.

Reden

De reden hiervoor is mogelijk dat Russen willen uittesten hoe snel en met hoe veel straaljagers de verschillende luchtmachten in Europa reageren bij afwezigheid van radiocontact.

Twee F-16's van vliegbasis Volkel staan dag en nacht paraat voor onmiddellijke uitruk. De laatste keer gebeurde dat eind augustus omdat een Spaans passagiersvliegtuig geen radiocontact maakte en er het vermoeden bestond van een gijzeling.