SCHIPHOL - Voor de derde keer in twee dagen is er dinsdagochtend een brandmelding geweest bij de spoortunnel onder Schiphol. Opnieuw was het loos alarm.

Opdwarrelend stof was de oorzaak, liet een woordvoerster van de Veiligheidsregio Kennemerland weten.

Van en naar de luchthaven was drie kwartier geen treinverkeer mogelijk, meldde Prorail. De spoorbeheerder zei dinsdagmorgen niet te weten wat de oorzaak is van de meldingen. Bij een inspectie in de nacht van maandag op dinsdag is geen stof aangetroffen of iets wat een brandlucht kan veroorzaken.

De spoortunnel bij Schiphol werd maandagochtend en aan het einde van de middag ook al afgesloten. De eerste keer omdat een machinist rook meende te zien terwijl het om stof ging. Verondersteld werd toen dat het stof afkomstig was van werkzaamheden die eerder in de tunnel waren verricht. De tweede keer omdat een collega dacht een rooklucht te ruiken.

Schoon

Volgens Prorail is de tunnel echter ''hartstikke schoon''. ''Maar we gaan opnieuw de tunnel onderzoeken en in gesprek met het treinpersoneel om te horen wat ze nu precies hebben gezien'', aldus een woordvoerder. Ook volgt contact met NS om uit te sluiten dat het aan de trein ligt.

Reizigersorganisatie Rover liet maandag weten de stremmingen in de spoortunnel ''spuugzat' te zijn. Volgens de organisatie komt het vaak voor dat reizigers hun vliegtuig missen door stremmingen in de tunnel. Maatschappij Voor Beter OV wil een permanente brandwacht op Schiphol.

Prorail zegt het zelf ook ''uitermate frustrerend'' te vinden. ''Het is een gevoel dat iedereen bekruipt.''