AMSTERDAM - De rechtbank in Rotterdam heeft Anthony K. veroordeeld tot 18 jaar cel voor het misbruiken en vermoorden van de 10-jarige Jennefer van Oostende uit Rotterdam vorig jaar oktober.

Het Openbaar Ministerie (OM) had een levenslange gevangenisstraf geëist tegen K.

De 10-jarige Jennefer werd vorig jaar oktober om het leven gebracht door de ex-vriend van haar zus.

K. zou het meisje eerst hebben verkracht en om die daad te verhullen heeft hij haar daarna gedood. Daarom achtte het OM gekwalificeerde doodslag bewezen. De rechter was het daar niet mee eens en vond de geëiste levenslange gevangenisstraf daarom te zwaar.

K. zei tijdens behandeling van de zaak wel verantwoordelijk te zijn voor haar dood, maar niet voor het misbruik. Hij ontkende haar te hebben verkracht.

Medisch rapport

De maximale straf voor alle bewezen feiten bedraagt 20 jaar gevangenisstraf. De rechter trok daar twee jaar vanaf omdat K. zwakbegaafd is.

De raadsman van de verdachte stelde altijd dat het medisch rapport tegenstrijdigheden en onwaarheden bevat.

De verschillen worden volgens de rechter veroorzaakt door de wijze van onderzoek. ''Maar de waarnemingen met het blote oog komen overeen. Er is geen sprake van tegenstrijdigheden'', aldus de rechter.

Geschokte familie

Het wordt K. zwaar aangerekend dat hij niet mee wilde werken aan het psychologisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum en dat hij ook weinig bereidwilligheid toonde in de rechtszaal.

De familie van Jennefer reageerde geschokt na de uitspraak. De familieleden liepen huilend en vloekend weg uit de rechtszaal.

De straf noemde persofficier Ernst Pols fors, maar of het OM in hoger beroep gaat, is nog niet duidelijk.

''Temeer omdat de rechter het advies gaf te zijner tijd te onderzoeken of bij een voorwaardelijke invrijheidstelling de veroordeelde moet worden behandeld. Dat is iets om over na te denken'', aldus Pols.

Vuilniszakken

Het lichaam van Jennefer werd begin oktober 2011 aangetroffen in de woning van K. in de Rotterdamse wijk Charlois, nadat eerder door de politie een Amber Alert werd verstuurd. Anderhalve dag nadat ze als vermist was opgegeven, werd ze gevonden.

Het stoffelijk overschot was verpakt in vuilniszakken en was verstopt in de slaapbank, waarop K. tijdens zijn arrestatie lag te slapen.

Aan de dood van Jennefer ging een ruzie over een bioscoopbezoek vooraf. Volgens het zoontje van K. zou de verdachte het meisje naar de kelder hebben meegenomen en hebben geschopt en met een plank hebben geslagen.