AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft het Openbaar Ministerie uitstel verleend in het liquidatieproces Passage.

De rechtbank in Amsterdam heeft het Openbaar Ministerie uitstel verleend in het liquidatieproces Passage. Het OM had daarom gevraagd, omdat het zegt waarschijnlijk over nieuwe informatie te kunnen beschikken die van groot belang is voor het monsterproces. Het blijft vooralsnog onduidelijk waar het om gaat.

De aanklagers hadden vanaf maandag moeten reageren op de vóór de zomer gehouden pleidooien van de advocaten. De nieuwe informatie moet eerst onderzocht worden alvorens het OM dat kan doen. Op 24 september zal justitie een toelichting op de kwestie geven, ook als de informatie niet kan worden gebruikt.

In mei eiste het OM tegen zes van de tien verdachten een levenslange celstraf. Maandag zei officier van justitie Betty Wind dat de informatie kan leiden tot aanpassing van de strafeisen.

De verdachten worden beschuldigd van betrokkenheid bij één of meerdere afrekeningen in de onderwereld. Het proces Passage loopt al sinds februari 2009.

Verzet

De in het proces betrokken advocaten hebben zich maandag tevergeefs verzet tegen het gevraagde uitstel. Passage heeft reeds vele malen vertraging opgelopen. De raadslieden vonden dat het OM man en paard had moeten noemen ter onderbouwing van zijn verzoek.

Zij tasten nu in het duister over aard en inhoud van de nieuwe informatie. Wel vermoeden zij dat een en ander iets te maken heeft met kroongetuige Peter la S.

De verklaringen van La S. zijn de kurk waar de bewijsvoering van justitie op drijft. In ruil voor die verklaringen heeft het OM 8 in plaats van 16 jaar cel tegen hem geëist.

Omdat het voorarrest van La S. die 8 jaar dreigde te overstijgen, heeft justitie hem 2 maanden geleden op vrije voeten gesteld. De advocaten van de verdachten hebben La S. weggezet als leugenaar en menen dat het OM nooit met hem in zee had mogen gaan.

Na 24 september zullen naar verwachting nog enkele zittingsdagen worden gebruikt om de nieuwe informatie en eventuele consequenties daarvan te bespreken.