AMSTERDAM - Medische fouten moeten voortaan binnen twee jaar worden vergoed. Als ziekenhuizen dat niet doen, krijgen ze jaarlijks een boete van tien procent van het bedrag waar het slachtoffer recht op heeft.

Dat wil een Kamermeerderheid, gesteund door stichting De Ombudsman, patiëntenorganisatie NCPF en een aantal letselschadeadvocaten, schrijft het AD zaterdag.

Nu worden patiënten soms jarenlang aan het lijntje gehouden. Ze geven uiteindelijk op omdat ze juridisch getouwtrek psychisch, lichamelijk of financieel niet meer aan kunnen. Volgens CDA-Kamerlid Hanneke Bruins worden patiënten zo twee keer slachtoffer.

Boete

"Pas als verzekeraars de pijn van de boete voelen, zullen ze er naar handelen", stelt letselschadeadvocaat John Beer in de krant. "Er moet wel een uitzondering gelden voor zaken waarin de ontwikkeling van het letsel nog niet duidelijk is, zoals na een fout bij de geboorte."

De SP lanceerde vorige week al het plan om een fonds in het leven te roepen dat compensatie biedt aan mensen die slachtoffer zijn geworden van een medische fout. Volgens SP-Kamerlid Renske Leijten worden er jaarlijks dertigduizend medische missers gemaakt. In tweeduizend gevallen komt het tot een financiële genoegdoening.