NIJVERDAL - De Engelse vliegtuigbom die op 22 augustus bij werkzaamheden in Nijverdal (gemeente Hellendoorn) is gevonden, wordt op zondag 23 september onmanteld.

De gemeente Hellendoorn maakte vrijdag bekend dat die dag een noodverordening van kracht is en dat woningen in een straal van 250 meter rond de bom worden ontruimd.

Het gaat om 154 adressen, waar in totaal 244 personen wonen. Die moeten vanaf 9 uur 's morgens uit hun woning zijn. De ontmanteling gebeurt op zondag, omdat dat volgens de gemeente maatschappelijk en economisch de minste gevolgen heeft.

Nader onderzoek naar explosieven in het gebied rond de aangetroffen 500-ponder heeft geen andere bommen aan de oppervlakte gebracht. Maar de gemeente sluit niet dat er later toch nog explosieven worden gevonden bij bouwwerkzaamheden.

Succesvol

De gemeente gaat er vanuit dat de demontage door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) succesvol verloopt, maar voor de zekerheid wordt bewoners die tijdelijk uit hun huis moeten gevraagd om ook hun huisdieren mee te nemen. Er is opvang geregeld in een sportcentrum.

De bom werd eind augustus gevonden bij werkzaamheden nabij de spoordijk.