UTRECHT - De politie Utrecht heeft 20 tips binnengekregen over het Heulmeisje. Dat gebeurde na een uitzending van een Duits opsporingsprogramma woensdagavond.

Een politiewoordvoerder noemde het aantal tips voor zo'n oude zaak ''boven alle verwachtingen". Er zitten volgens hem wat ''hele interessante tips'' tussen, die nu worden uitgezocht. Zo zijn twee namen genoemd, die de politie nog niet bekend wil maken.

Verder zijn er twee tips binnengekomen over een meisje dat destijds naar Nederland is gegaan om daar abortus te laten plegen, iets wat in die tijd in Duitsland verboden was.

Heulmeisje

Het Heulmeisje werd 35 jaar geleden dood aangetroffen op parkeerplaats De Heul in Maarsbergen, waarnaar ze is vernoemd. Haar identiteit is nog steeds onbekend.

In 1986 kreeg ze de naam Monique Jacobs, omdat haar schedel overeen zou komen met die van dit vermiste meisje. In 2006 bleek echter dat de echte Monique Jacobs nog in leven was.

Goed bekeken

Het opsporingsprogramma Aktenzeichen XY ungelöst is woensdag zeer goed bekeken. Volgens de Duitse publieke zender ZDF hebben 5,85 miljoen Duitsers de uitzending gezien. Geen enkele andere zender had meer kijkers.

Dat lag echter niet zozeer aan de zaak van het Heulmeisje, maar aan de uitgebreide reconstructie (25 minuten) van de ontvoering van de bankiersvrouw Maria Bögerl in mei 2010.

Zij werd na een mislukte poging om het losgeld te overhandigen vermoord. De zaak heeft in Duitsland veel beroering gewekt, mede omdat de bankier in 2011 zich het leven benam.