AMSTERDAM - Greenpeace dient een klacht in tegen het Openbaar Ministerie (OM) in Middelburg.

Volgens de actiegroep heeft het OM ''bewust ten onrechte gesuggereerd dat een protestactie van Greenpeace bij kerncentrale Borssele vorig jaar oktober gevaar op het spoor veroorzaakte''. Dat liet de milieuclub vrijdag weten.

Actievoerders verstopten op 6 oktober vorig jaar een opblaasbaar spandoek tussen de spoorrails op het industrieterrein bij kerncentrale Borssele, als protest tegen transport van kernafval naar Frankrijk.

Volgens Greenpeace verklaarden medewerkers van Prorail al op 11 oktober tegenover de politie dat deze actie geen gevaar vormde, terwijl het OM in een persbericht op 13 oktober zou hebben gezegd dat de actie mogelijk een gevaar was.

De milieuorganisatie wijst daarbij op processen-verbaal van het onderzoek. Greenpeace zegt ''verbijsterd'' te zijn.

Schikking

De zaak is eerder dit jaar geschikt voor 60 euro, zei een woordvoerster van Greenpeace. ''Dat is natuurlijk een heel klein bedrag voor een zaak die in eerste instantie enorm door justitie is opgeblazen.''

De milieuorganisatie had er ook voor kunnen kiezen niet te schikken en de zaak in de rechtszaal uit te vechten. ''Maar daar was de betrokken medewerken niet mee gediend'', verklaarde de woordvoerster.

Nationale Ombudsman

De klacht wordt ingediend bij het OM zelf. ''Mocht die niet afdoende worden behandeld, dan is de volgende stap de Nationale ombudsman.''

Het OM in Middelburg wilde vrijdag niet inhoudelijk reageren, omdat de klacht nog niet binnen is.