AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft donderdag uitstel gevraagd in het omvangrijke liquidatieproces Passage.

Het OM schrijft de rechtbank in een brief dat het mogelijk nieuwe informatie heeft, die van wezenlijk belang zou kunnen zijn voor het proces en aanleiding geeft voor nader onderzoek.

Het OM heeft het bestaan van de brief desgevraagd bevestigd. Wat de nieuwe informatie is, blijft vooralsnog duister. Justitie wil dit pas op 24 september toelichten. Vanaf maandag zou het OM reageren op de pleidooien van de advocaten, die vóór het zomerreces zijn gehouden.

'Hitman'

In mei eiste het OM tegen zes van de tien verdachten een levenslange gevangenisstraf. In Passage is een reeks dossiers over criminele afrekeningen dan wel plannen daartoe samengebracht.

Een aantal liquidaties dateert uit 1993, twee andere zijn van recentere datum. Bindende factoren in alle zaken zijn de verklaringen van kroongetuige Peter la S. en de rol die verondersteld 'hitman' Jesse R. in de diverse liquidaties gespeeld zou hebben.

Jesse R.

Een aantal belangrijke verdachten is in de loop van het proces op vrije voeten gesteld, Jesse R. zit nog altijd vast. Ook La S., tegen wie 8 jaar is geëist, is inmiddels vrij man, omdat volgens het OM zijn voorarrest langer dreigde te duren dan de op te leggen straf. Het is onbekend waar hij verblijft.

La S. botste vaak met justitie over afspraken over zijn veiligheid en toekomstige leven als beschermde getuige. Volgens diverse advocaten heeft La S. gelogen. Ook zou hij meer op zijn kerfstok hebben dan hij heeft toegegeven.

Maandag

Maandag zal, bij de hervatting van het proces, het verzoek tot uitstel van het OM aan de orde komen. Het is de vraag wat de rechtbank ermee doet - het proces heeft al vele malen vertraging opgelopen en duurt inmiddels ruim 3,5 jaar, ongekend lang voor een strafproces.

Marnix van der Werf, advocaat van meerdere verdachten, zei donderdag benieuwd te zijn waar het OM mee komt.