AMSTERDAM - Door het GVB ingehuurde accountants hebben tientallen meldingen over fraude niet bekeken bij een onderzoek dat juist de onderste steen boven had moeten krijgen. 

Dat bleek tijdens een overleg van de Amsterdamse gemeenteraad donderdag. De Socialistische Partij stelde voor een rapport over fraude openbaar te maken.

Het gemeentebestuur had in juni juist besloten het document geheim te verklaren. Wel werd een samenvatting openbaar gemaakt.

Niet alles openbaar

Volgens Burgemeester Eberhard van der Laan is de samenvatting compleet. De gemeenteraad heeft de geheime stukken wel mogen zien en dus daagde de burgervader de raadsleden uit dat te weerspreken.

Het gebrek aan openheid verhult volgens Trots op Nederland (TON) dat niet alle meldingen van fraude zijn onderzocht. De onderste steen is volgens TON-fractievoorzitter Ans van der Velde daarom niet boven gekomen. "De samenvatting geeft alleen een beeld van onderzochte meldingen."

Van der Laan erkende dit en stelde dat alle beweringen in de media tegen het licht zijn gehouden. Andere meldingen die er zijn, zouden daarmee niet naar boven zijn gekomen. Tegenover NU.nl stelde Van der Velde dat het hier om ‘enkele tientallen’ meldingen gaat.

Verschillend informeren

Niet alle raadsleden hebben dezelfde vertrouwelijke informatie ingezien. Zo blijkt er een tweede samenvatting te bestaan. De Socialistische Partij, Red Amsterdam en Trots op Nederland wisten dat niet. VVD stelde juist wel van dat document op de hoogte te zijn.

Volgens Van der Laan is dat onderscheid niet met opzet gemaakt en zou die fout alsnog hersteld worden. Hij beloofde ook voor 4 oktober met de Raad van Commissarissen van de GVB te gaan praten om alsnog het omstreden rapport openbaar te maken.

Februari

In februari onthulde Dagblad de Telegraaf dat er sprake was van fraude bij het GVB, waarbij ook aanbestedingen niet correct zouden zijn uitgevoerd. De krant kreeg in het rapport gedeeltelijk gelijk, waarop diverse bestuurders sneuvelden. Echter zou het rapport ook mensen vrijpleiten.