AMSTERDAM - Een wetenschapper van de Universiteit Tilburg die in het verleden samenwerkte met hoogleraar psychologie Diederik Stapel heeft ontslag genomen.

Dat schrijft NRC Handelsblad donderdag.

De docente sociale psychologie, die anoniem wil blijven, werkte voor in ieder geval vijf publicaties samen met Stapel.

De commissie die Stapels fraude onderzoekt heeft al in tientallen artikelen van Stapel fraude vastgesteld. Zeker vijf daarvan publiceerde de in diskrediet gebrachte hoogleraar samen met de opgestapte docente.

Bijna al het werk van de docente uit 2008 en 2009 is nu besmet. "Doordat ik die artikelen terug moest trekken heb ik nu zo'n gat in mijn cv dat ik niet meer gemotiveerd ben", zei ze tegen NRC. "Het wordt nu wel heel moeilijk om subsidies te krijgen en om mee te doen met de top. Ik ben ook teleurgesteld dat zoiets in de wetenschap kon gebeuren."

Competente onderzoeker

Volgens de voorzitter van de afdeling sociale psychologie in Tilburg, hoogleraar Marcel Zeelenberg, is de docente 'een heel competente onderzoeker'. De vrouw promoveerde in 2004 en werkte sindsdien bij diverse Nederlandse en Belgische universiteiten.

De Universiteit Tilburg stelde Stapel vorig jaar in september op non-actief toen bleek dat hij jarenlang onderzoeksgegevens had verzonnen. Uit onderzoek is gebleken dat Stapel bij meer dan de helft van zijn publicaties had gefraudeerd. Stapel viel door de mand omdat binnen zijn eigen groep twijfels waren ontstaan. Het onderzoek naar Stapel loopt nog.