AMSTERDAM - In een schuurtje in het Groningse Farmsum is een Aziatische boktor gevonden. Het diertje kwam vermoedelijk Nederland binnen via hout voor de open haard uit China, dat in het schuurtje lag opgeslagen.

In het hout is een uitvlieggat gevonden, meldt staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) donderdag aan de Tweede Kamer.

Een particulier had het hout bij een industrieel bedrijf in Delfzijl op de kop getikt. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zoekt uit waar het hout precies vandaan komt, of de partij hout groter was en waar de rest dan naartoe is gegaan.

Geen afzetting

In Farmsum werd de boktor gevonden in een schuurtje. In de omgeving zijn daarnaast geen sporen van andere Aziatische boktorren aangetroffen. Daarom wordt er geen gebied afgezet of andere maatregelen getroffen.

De NVWA heeft ook een melding gekregen van de vondst van een kever en een uitvlieggat van de Oost-Aziatische boktor in een boom in een in Duitsland afgeleverde zending van een Nederlandse transporteur. De inspectie onderzoekt de herkomst van de besmette boom en probeert eventuele andere besmettingen op te sporen.