AMSTERDAM - De Orka Coalitie gaat opnieuw een poging doen om orka Morgan alsnog met haar familie voor de kust van Noorwegen te verenigen.

Op 1 november dient de twee jaar geleden aangespannen bodemprocedure tegen het overbrengen van Morgan naar een zeezoogdierenpark op Tenerife.

Morgan werd ernstig verzwakt opgevist uit de Waddenzee en ondergebracht bij het Dolfinarium in Harderwijk.

Eind vorig jaar is het dier naar Tenerife gebracht omdat ze volgens de dierenartsen van het Dolfinarium niet meer geschikt zou zijn voor leven in het wild. Bovendien staat niet vast dat de orkagroep bij Noorwegen haar familie is.

Orka Coalitie

De Orka Coalitie probeerde de verhuizing te voorkomen met enkele rechtszaken, maar faalde. Ondertussen handhaafde de organisatie de aangespannen bodemprocedure. De coalitie zegt dat orkadeskundigen er zeker van zijn dat Morgan best opnieuw aansluiting kan vinden bij de Noorse groep. ''Nu zwemt ze in een betonnen bak in de zon tussen orka's die haar taal niet spreken'', aldus de organisatie.

Het Dolfinarium bestrijdt dat Morgan ongelukkig zou zijn op Tenerife. Volgens het park gaat het goed met de orka en is er contact tussen Morgan en de andere dieren.