HENGELO - Werknemers van een re-integratiebedrijf in Hengelo zijn blootgesteld aan asbestdeeltjes bij het strippen van sloopwoningen in de buurt Hengelose Es Noord.

Zeker twintig werknemers van het re-integratiebedrijf worden onderzocht omdat ze in een sloopwijk met asbestdeeltjes in aanraking zijn gekomen. Dat meldde een woordvoerster van de Hengelose woningcorporatie Welbions donderdag.

Welbions heeft volgens haar verzuimd om het re-integratiebedrijf te melden dat er asbest in de plafonds van de sloopwoningen zat. Toen de werknemers leidingen en installaties uit de huizen haalden, kwam het asbest vrij.

Uit een nadere inventarisatie bij het re-integratiebedrijf moet blijken of er nog meer mensen naar de dokter moeten. Ook onderzoekt Welbions of er nog andere mensen in de leegstaande panden  zijn geweest.

Het asbest kwam vrij bij het weghalen van leidingen en installaties uit de woningen en zat in het plafond van de badkamers. Er wonen nog zo'n 100 mensen in de 235 betrokken panden. Zij lopen volgens Welbions geen gevaar, als ze maar van het badkamerplafond afblijven.

Afgesloten

De corporatie laat donderdag in de laatste gestripte woning onderzoeken hoe hoog de concentratie vrijgekomen asbest daar is.

De ruim 130 woningen die al zijn ontruimd, worden dichtgetimmerd. Rondom het gebied worden hekken geplaatst. De corporatie overlegt met de resterende wijkbewoners hoe de buurt desondanks leefbaar kan blijven.

Buitenruimte

Volgens een geraadpleegde asbestdeskundige is de kans klein dat er asbest op straat terecht is gekomen, maar donderdag wordt dat nader onderzocht.

Mocht er toch asbest in de buitenruimte worden aangetroffen, dan informeert Welbions de bewoners van Hengelose Es Noord zo snel mogelijk.