AMSTERDAM - De gemiddelde levensverwachting voor mannen is sterk toegenomen. Tussen 2000 en vorig jaar is de verwachting bij geboorte met ruim 3,5 jaar gestegen tot ruim 79 jaar.

Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Vrouwen worden met een gemiddelde verwachting van bijna 83 jaar nog altijd ouder, maar hun levensverwachting is tussen 2000 en 2011 met slechts 2,3 jaar gestegen.

Beweeg de cursor over de lijn om de levensverwachting te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

De levensverwachting stijgt sneller dan tussen 1985 en 2000. Op Europees niveau staan de Nederlandse mannen op de zesde plaats. Bovenaan staat Zwitserland, waar de verwachting voor mannen ongeveer 80 jaar is en voor vrouwen ongeveer 85 jaar. Zweden en Italië volgens op de tweede en de derde plaats.

De Oost-Europese landen presteren het slechtst, met Litouwen als hekkensluiter. De verwachting voor mannen is daar ongeveer 70 jaar en voor vrouwen iets minder dan 80 jaar.

Lichamelijke beperkingen

Ook kwam het CBS met cijfers over Nederlandse bejaarden. Daarin concludeert het statistiekbureau dat ouderen steeds langer zonder lichamelijke beperkingen leven. Wel worden ze langer geconfronteerd met chronische ziekten. 

In 2011 kon een 65-jarige man verwachten nog 18,3 jaar te leven. In 1981 was dat nog 14,3 jaar. Bij de 65-jarige vrouwen nam de levensverwachting minder hard toe, van 18,9 naar 21,3 jaar. Zij worden dus gemiddeld nog wel ouder dan mannen.

Van de jaren die de man na zijn 65e nog te leven heeft, brengt hij er gemiddeld elf door in goede gezondheid en bijna veertien zonder beperkingen. Vergeleken met cijfers uit 2001 is dat een stijging van enkele jaren.

Beweeg de cursor over het diagram om de levensverwachting te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Vrouwen

Ook vrouwen leven langer gezond en zonder fysieke beperkingen. De beperkingsvrije jaren zijn bij bejaarde vrouwen zelfs met vijf jaar toegenomen tot 13,4 jaar.

Hartaandoeningen, gewrichtsslijtage, suikerziekte of andere chronische ziekten komen wel langer voor bij 65-plussers. Het gemiddeld aantal jaren dat zij daar nog niet me kampen is zowel bij mannen als vrouwen gedaald.

Beweeg de cursor over het diagram om de inflatiecijfers te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen